Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Božie slovo sprostredkuje nepočujúcim hluchoslepý ´katolícky rabín´

Ilustračné foto Foto: TASR

Dvojtýždňové ľudové misie organizujú všetky miestne rímskokatolícke farnosti spolu s Nitrianskym biskupstvom. Ich spoločným menovateľom je rok viery a Cyrilo-metodské jubileum.

Nitra 5. marca (TASR) – Mestské ľudové misie, ktoré sa v pondelok 4. marca začali v Nitre, chcú osloviť všetky skupiny obyvateľov mesta vrátane nepočujúcich.

Komunita nepočujúcich sa na duchovnej obnove bude môcť zúčastniť prostredníctvom slov hluchoslepého kňaza Cyrila Axelroda, ktoré budú tlmočené z/do slovenského posunkového jazyka a do hovoreného slovenského jazyka. „Misie v Nitre sú mimoriadna udalosť. Ich motto – počujte slovo od Boha vám zoslané... – sa bude týkať naozaj všetkých obyvateľov mesta i okolia bez rozdielu,“ uviedla Anna Šmehilová z Občianskeho združenia EFFETA, ktoré návštevu rímskokatolíckeho kňaza zabezpečuje v spolupráci s misijným tímom.

Cyril Axelrod sa narodil ako nepočujúci chlapec v hlboko veriacej židovskej rodine v Juhoafrickej republike. Do troch rokov nevedel chodiť a ako deväťročný začal hovoriť aspoň zopár slov. V dospelosti prišiel aj o zrak. Ako katolícky kňaz začal od roku 1971 cestovať po celom svete a ohlasovať evanjelium nepočujúcim. Keďže vyrástol v židovskej rodine, sám seba nazýva „katolíckym rabínom“. Ovláda viacero posunkových jazykov a písomnou formou aj viacero hovorených jazykov. Počas svojho pobytu v Nitre navštívi Zariadenie sociálnych služieb Svetlo v Olichove, ktoré poskytuje služby aj osobám so sluchovým postihnutím. V sobotu 9. marca absolvuje príhovor spojený s diskusiou v kostole sv. Ladislava u Piaristov v Nitre. Nedeľa 10. marca je vyhradená pre osobné stretnutia, rozhovory, sväté spovede. V podvečer sa uskutoční svätá omša pre nepočujúcich. Svoju návštevu zavŕši v pondelok 11. marca návštevou Krajského strediska Únie nevidiacich a slabozrakých v Nitre.

Dvojtýždňové ľudové misie organizujú všetky miestne rímskokatolícke farnosti spolu s Nitrianskym biskupstvom. Ich spoločným menovateľom je rok viery a Cyrilo-metodské jubileum. Misie sú rozdelené na dve časti. Súčasťou prvej je nepretržitá eucharistická adorácia v kostole svätého Martina na Chrenovej i celodenné čítanie Svätého písma v kostolíku svätého Michala v centre Nitry. Na Kalvárii sú každý večer pripravené prednášky pre vybrané skupiny – pre učiteľov, lekárov, pre rozvedených, pochybujúcich i neveriacich. Druhú časť misií, ktorá sa uskutoční zvlášť v každej farnosti, otvorí v sobotu 9. marca svätou omšou v katedrále svätého Emeráma nitriansky biskup Viliam Judák. Počas misií putuje po nitrianskych kostoloch relikvia svätého Cyrila. Mestské ľudové misie vyvrcholia svätou omšou v Mestskej hale na Klokočine 17. marca, hlavným celebrantom bude biskup Judák.