Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Primátor Partizánskeho Božik chce vytvoriť združenie primátorov

S myšlienkou vytvorenia združenia primátorov Prievidze, Partizánskeho, Handlovej, Bojníc a Novák prišiel primátor Partizánskeho Jozef Božik.

Partizánske 24. júla (TASR) - S myšlienkou vytvorenia združenia primátorov Prievidze, Partizánskeho, Handlovej, Bojníc a Novák prišiel primátor Partizánskeho Jozef Božik. Argumentuje tým, že potreby miest sú odlišné od potrieb obcí. Mestá, ktoré by boli v tomto združení, by podľa neho mali v súvislosti s presadzovaním svojich potrieb väčšiu odozvu u Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), vlády či parlamentu.

"Podľa mňa by bolo správne, keby títo piati primátori spolu nielen komunikovali ohľadne aktivít a podujatí, ale i presadzovania záujmov, ktoré sú spoločné pre všetkých päť miest. Istotne všetky mestá trápi problematika sociálna, školská, zdravotníctva, ale aj dopravy a infraštruktúry," uviedol pre TASR Božik.

Ako pokračoval, týchto päť miest v združení by spoločne spolupracovalo a nachádzalo spoločné odpovede na otázky, ktoré sa týkajú rozvoja regiónu hornej Nitry. "Zároveň by to bolo aj také neformálne združenie, ktoré by artikulovalo požiadavky smerom nielen ku krajskej samospráve, ale aj k vláde Slovenskej republiky a parlamentu," zdôraznil.

Primátor Partizánskeho verí, že táto myšlienka nájde opodstatnenie práve preto, že aj keď sú tieto štyri mestá Prievidzského okresu a Partizánske súčasťou regionálnych združení miest a obcí, číselnú prevahu tam majú obce. "Na strane druhej, počet obyvateľov a problematika miest je podstatne širšia a väčšia než problematika obcí. Tu by bolo dobré, keby sme dokázali spoločné postupy koordinovať, vymieňať si informácie, a samozrejme, smerom ku kraju a k vláde boli jednotnou skupinou, podobne ako sú krajské mestá v rámci celej Slovenskej republiky," uzavrel.

V súvislosti s vytvorením združenia Božik už oslovil primátorku Prievidze Katarínu Macháčkovú, primátora Handlovej Rudolfa Podobu a primátora Bojníc Františka Táma, rovnako plánuje osloviť aj nováckeho primátora Dušana Šimku. Myslí si, že táto ponuka bude zaujímavá aj po novembrových komunálnych voľbách a ak bude úspešný, túto iniciatívu opäť navrhne smerom k tým, ktorí zabodujú v ostatných mestách.