Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Bránami košickej ZOO prešlo vlani 244.000 ľudí

Samička pandy červenej v košickej ZOO, 9. januára 2024. Foto: TASR - František Iván

Košice 13. januára (TASR) - Zoologická záhrada Košice považuje uplynulý rok 2023 z pohľadu návštevnosti za úspešný. Jej bránami prešlo 244. 000 návštevníkov.

Košice 13. januára (TASR) - Zoologická záhrada Košice považuje uplynulý rok 2023 z pohľadu návštevnosti za úspešný. Jej bránami prešlo 244.000 návštevníkov. Ide o tretiu najlepšiu návštevnosť v histórii tejto zoo. TASR o tom informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu zoo Eva Malešová.

"Návštevníkov tvorili z takmer 35 percent zahraniční turisti. Kým v predchádzajúcich rokoch mali medzi nimi najväčšie zastúpenie Maďari, v hodnotenom roku bolo viac počuť Ukrajincov, Čechov, Poliakov, ale aj Nemcov či anglicky, španielsky, ale aj taliansky hovoriacich návštevníkov," uviedla Malešová. Zoo je podľa nej veľkým magnetom najmä pre rodiny s deťmi, ale aj organizované skupiny vrátane školských výletov.

Zoologickej záhrade sa vlani mimoriadne darilo na chovateľskom úseku. "Dovedna nám pribudlo 219 mláďat, čo je historicky najviac. Spomenúť môžem napríklad dve mláďatá ohrozených byvolcov bieločelých, dva pakone modré či niekoľko druhov spevavcov," priblížil hlavný zoológ Patrik Pastorek. Dodal, že na vtáčom úseku sa po štyroch rokoch vyliahol žeriav stepný, prvýkrát výry skalné, opakovane plameniaky a bažanty pestré, ktoré už od roku 2009 vo voľnej prírode nikto nevidel. Mimoriadnu radosť mali chovatelia z odchovu ohrozeného papagája z druhu lori Forstenov z indonézskeho ostrova Sumbawa.

Za chovateľský úspech v zoo považujú aj doteraz najväčší počet mláďat v skupine tučniakov, kam ich pribudlo deväť. V kolekcii zvierat pribudli okrem iného štyri medvieďatá zachránené z prírody vďaka Záchrannej stanici a Ekocentru Zázrivá.

V minulom roku v zoo pokračovali s výstavbou nových chovných zariadení pre domáce plemená zvierat v tzv. primátorských výbehoch. Úplne nový pavilón dostal pár margaja, malej mačkovitej šelmy z Južnej Ameriky. Stavebné úpravy si vyžiadal aj havarijný stav potoka Hrubša, ktorý zničila veľká voda po búrke.