Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Hlavné mesto stále nemá peniaze z BSK na opravy výtlkov

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Tvrdí to Monika Flašíková-Beňová.

Bratislava 17. mája (TASR) - Poslankyňa bratislavskej krajskej samosprávy Monika Flašíková-Beňová vyzvala predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša, aby uvoľnil peniaze na opravu výtlkov v hlavnom meste.

"Vzhľadom na to, že samosprávny kraj je príjemcom cestnej dane od obyvateľov hlavného mesta, avšak na opravu ciest neprispieva, je táto pomoc vysoko žiaduca. Dnes o 11.00 h zasadá na Úrade BSK opäť dotačná komisia. Už po tretíkrát bude jediným bodom jej rokovania dotácia 1.000.000 eur na opravu výtlkov. Žiadam predsedu BSK Freša, aby splnil svoj sľub a podpísal dotáciu, ktorá bola opakovane komisiou aj zastupiteľstvom schválená a ktorá reálne uvoľní peniaze na opravu časti výtlkov v Bratislave," uvádza okrem iného Flašíková-Beňová vo svojom stanovisku.

Samospráva hlavného mesta má na mimoriadnu opravu výtlkov celkove 3,3 milióna eur. Milión vyčlenilo mesto vo svojom tohtoročnom rozpočte. Ďalší milión má dať mestu ako dotáciu BSK. Župní poslanci už síce schválili vyčlenenie peňazí v rozpočte, vzali ich z výdavkov na investičné činnosti, samotnú žiadosť o dotáciu však ešte neodobrili. Na opravu ciest prispel aj štát. Ten vyčlenil spolu 16 miliónov pre všetky kraje, mestá a obce na Slovensku. V prípade hlavného mesta to bude 1,3 milióna eur.

V stanovisku BSK, ktoré poskytla pre TASR hovorkyňa Iveta Tyšlerová, sa uvádza, že peniaze v hodnote jeden milión eur pre mesto na opravu ciest už sú vyčlenené, odsúhlasili to krajskí poslanci na aprílovom zasadnutí zastupiteľstva, takže mesto môže opravu ciest a výtlkov začať okamžite. Mesto určí, ktoré cesty z dotácie opraví. Kraj oslovil aj mestské časti, aby vytypovali tie najkritickejšie úseky, a zároveň vyzval mesto, aby pri oprave ciest zohľadnilo aj požiadavky mestských častí.

Dotačná komisia BSK schválila 18. apríla dotáciu v hodnote jeden milión eur na opravu a údržbu ciest II. a III. triedy v hlavnom meste so spresneniami a doplneniami, ktoré musí magistrát urobiť v žiadosti o dotáciu. "19. apríla odsúhlasili sumu krajskí poslanci, pričom prostriedky presunuli z bežných výdavkov určených na investičné činnosti. Keďže ide o veľkú sumu peňazí, treba ešte splniť náležitosti potrebné v zmysle VZN, to už je však formalita. Dôležité je, že peniaze vyčlenené sú a mesto môže cesty opravovať," doplnila Tyšlerová.