Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Bratislava by už čoskoro mala získať Kochovu záhradu

Na snímke Kochova záhrada počas Víkendu otvorených parkov a záhrad, archívne foto. Foto: TASR/Andrej Galica

Kochova záhrada vznikla v rokoch 1932 až 1935 ako súčasť súkromného chirurgicko-ortopedického zariadenia, ktoré založil lekár Karol Koch.

Bratislava 12. februára (TASR) - Mesto Bratislava by už čoskoro malo získať pozemky v historickej Kochovej záhrade v Starom Meste. Prvým krokom pre hlavné mesto bude následne riešiť havarijný stav tamojších drevín a spracovanie podrobného dendrologického prieskumu s návrhom citlivých opatrení. Mesto o tom informuje na sociálnej sieti.

"V posledných rokoch záhrada pustla, realizovali sa v nej iba udržiavacie práce na báze dobrovoľníckych brigád a aktivít. Dlhodobo chýbajúca systematická údržba mala za následok úbytok najmä druhovej pestrosti drevín, ale aj narušenie architektonických súčastí a výtvarných diel," konštatuje bratislavský magistrát.

Kochova záhrada vznikla v rokoch 1932 až 1935 ako súčasť súkromného chirurgicko-ortopedického zariadenia, ktoré založil lekár Karol Koch. Záhrada tvorí spoločne so sanatóriom na území Slovenska unikátny celok. Jeho podobu navrhli architekti Dušan Jurkovič a Jindřich Merganc, vlastnú výsadbu zelene v záhrade navrhol Jozef Mišák. Vďaka špecifickej mikroklíme sa tam darilo aj cudzokrajným stálozeleným drevinám. Pôvodne bolo v záhrade vysadených 120 druhov a kultivarov drevín, z toho 30 ihličnatých a 26 listnatých stálozelených cudzokrajných drevín.

Záhradu získa mesto v rámci majetkovoprávneho vyrovnania s ministerstvom vnútra, ktoré vlani odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo. Keďže je táto záhrada národnou kultúrnou pamiatkou, bude jej obnova koordinovaná s pamiatkarmi.