Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislava chce zrevitalizovať Jakubovo námestie, prijíma podnety

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Jakubovo námestie je situované medzi ulicami Klemensova a Lazaretská.

Bratislava 2. marca (TASR) – Bratislavské Staré Mesto plánuje zrevitalizovať Jakubovo námestie. Ide o verejný priestor okolo mestského parku, ktorý nesie názov po prvom bratislavskom richtárovi Jakubovi. Jeho súčasný stav považuje miestna samospráva za nevyhovujúci, preto sa rozhodla zrevitalizovať ako park s Pamätníkom obetiam komunizmu, tak aj priľahké komunikácie. TASR o tom informovala hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Samotnej revitalizácii bude predchádzať participácia s laickou i odbornou verejnosťou. "Pri rozhodovaní o úpravách verejných priestorov nás v prvom rade zaujíma, aká je predstava ľudí, ktorí tam žijú," hovorí staromestský starosta Radoslav Števčík, podľa ktorého patrí participatívny proces k nástrojom práce súčasnej samosprávy. Rovnako pritom mestská časť postupovala napr. pri hľadaní podoby Šafárikovho námestia, Fajnorovho nábrežia či Južného predmestia.

Participácia v prípade Jakubovho námestia sa týka najmä stanovenia funkčných zón pre využitie jednotlivých častí parku, ale aj pridania nových funkcií, napr. výbeh pre psov, streetworkoutové ihrisko či komunitné záhrady. Priestor parku by mal byť rozšírený v jeho severnej a západnej časti a návrh revitalizácie by mal zvýšiť kvalitu verejnej zelene a povrchov. Taktiež zabezpečiť bezbariérovosť, zlepšiť hospodárenie s dažďovou vodou, zjednotiť a doplniť mobiliár.

Občania môžu svoje podnety či návrhy posielať do konca marca prostredníctvom e-mailovej adresy jakubak@staremesto.sk alebo poštou na referát územného plánu a rozvoja staromestského miestneho úradu na Vajanského nábreží. Samospráva im zároveň ponúka otázky, na ktoré v rámci participatívneho procesu môžu odpovedať. Pýta sa ich napr. na to, čo sa im na Jakubovom námestí páči a čo by malo byť zachované, na čo by mal priestor slúžiť a čo by v parku rozhodne nemalo byť, ako aj na to, čo by v novom budúcom verejnom priestore a mestskom parku privítali.

Jakubovo námestie je situované medzi ulicami Klemensova a Lazaretská. V minulosti sa tu nachádzali oráčiny, záhrady a sady, obytné a nájomné domy sa začali stavať vraj koncom 19. storočia. Spomína sa tiež napr. potravinové trhovisko, neskôr lekáreň, autolakovňa či sládkovičovský cukrovar. Námestie pomenovali podľa prvého bratislavského richtára Jakuba, ktorý dostal od panovníka Ondreja III. rozsiahle majetky a privilégiá. Neskôr nieslo údajne námestie meno po slovenskom národnom buditeľovi Michalovi Mudroňovi, pomenovanie sa ale neujalo. Desiatky rokov bolo námestie známe aj ako Leninovo.