Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Bratislava daruje Človeku v ohrození na pomoc Ukrajine 50.000 eur

Na snímke zničená bytovka po ostreľovaní počas trinásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine 8. marca 2022 v ukrajinskom meste Charkov. Foto: TASR / AP

Ide o financie, ktoré pôvodne odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo pre poľské hlavné mesto Varšava na nákup materiálnej pomoci pre Ukrajincov.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Mesto Bratislava daruje neziskovej organizácii Človek v ohrození 50.000 eur v súvislosti s bojom proti účinkom vojnových operácií na Ukrajine. Rozhodli o tom vo štvrtok bratislavskí mestskí poslanci. Ide o financie, ktoré pôvodne odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo pre poľské hlavné mesto Varšava na nákup materiálnej pomoci pre Ukrajincov.

V rámci medzinárodnej spolupráce miest združených v Pakte slobodných miest bola v marci prezentovaná ponuka mesta Varšavy sprostredkovať logistiku humanitárnej pomoci pre ukrajinské mestá. Varšave sa podarilo vytvoriť bezpečný vlakový koridor do Kyjeva a ďalších ukrajinských miest, zároveň mala informácie o konkrétnych materiálnych požiadavkách. Mesto preto vytvorilo osobitný účet na prijímanie financií na nákup materiálnej pomoci a následného dopravenia na Ukrajinu.

"V štádiu finalizácie zmluvných podmienok však v máji Varšava musela tento proces zastaviť, pretože došlo k prerušeniu bezpečného vlakového koridoru smerom na Ukrajinu a mesto nevedelo garantovať ďalšie pokračovanie tejto spolupráce," konštatuje dôvodová správa.

Slovenská metropola deklaruje, že jej záujem o zaslaní pomoci rovnakým spôsobom, cielene na partnerské mesto Kyjev, pretrváva. Ako alternatívny sprostredkovateľ tejto pomoci bola identifikovaná nezisková organizácia Človek v ohrození. Tá má s takouto formou pomoci skúsenosti i možnosti realizácie pomoci. Podľa Bratislavy tak môže plniť úlohu sprostredkovateľa pre zaslanie pomoci a jej distribúciu na ukrajinskom území.