Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Bratislava sa chystá opraviť električkovú trať k Hlavnej stanici

Ilustračné foto Foto: TASR

Za eurofondy ide mesto rozšíriť aj trolejbusové trate.

Bratislava 17. novembra (TASR) – V nadchádzajúcich mesiacoch sa hlavné mesto chystá opraviť dva úseky električkových tratí.

Okrem už avizovanej obnovy Dúbravskej radiály plánuje bratislavský magistrát opraviť aj električkovú trať smerujúcu na Hlavnú stanicu, a to v úseku od Radlinského po Kýčerského ulicu. TASR o tom informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Električkovú trať v Dúbravke, ktorá je dnes v havarijnom stave, by mali začať modernizovať na jar budúceho roku. Práce na trati v úseku Hanulova - Pri kríži budú zrejme podľa mesta trvať tri mesiace. Počas tohto obdobia chcú električky odstaviť a dopravu plne nahradiť autobusmi.

Zatiaľ čo v Dúbravke dnes električky pre zlý stav trate jazdia zníženou rýchlosťou, okolo ministerstva dopravy nechodia vôbec. Celkové náklady na nevyhnutné stavebné práce pre oba električkové úseky by sa podľa Andrassyho mali vyšplhať na 18 miliónov eur. "Dve tretiny nákladov smerujú do rekonštrukcie električkovej trate v Dúbravke," podotkol. Mesto to zaplatí z eurofondov, spolufinancovanie mesta je na úrovni piatich percent.

V Bratislave sa pripravuje aj rekonštrukcia Vajnorskej, Karloveskej a Ružinovskej električkovej radiály. Šéf primátorovej kancelárie vysvetľuje, že v ďalších mesiacoch mesto využije milión eur na obstaranie projektových dokumentácií, ktoré zadefinujú podmienky obnovy tratí. Opravu radiál chce potom bratislavská samospráva spustiť v roku 2015 a využiť tak európske peniaze v rámci programovacieho obdobia 2014 až 2020.

Za eurofondy ide mesto rozšíriť aj trolejbusové trate. Dvojstopové vedenie za 550.000 eur sa dobuduje na úseku Ružová dolina a Trenčianska ulica a za 280.000 eur zase na Gaštanovej ulici. Samostatným projektom je vybudovanie integrovanej prestupnej zastávky pre mestskú i regionálnu hromadnú dopravu na Radlinského ulici, jej cena vyjde na 150.000 eur, uviedol Andrassy.

Odborné útvary magistrátu už podľa Andrassyho pripravujú projektovú dokumentáciu aj na ďalšie dve nové trolejbusové trate, a to trať OC Lamač – OC Avion a trať Košická ulica – most Apollo – Bosákova ulica.