Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Bratislave sa predstavili najlepší maďarskí šéfkuchári

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Na konferencii GAS(Z)TRONÓMIA '14 odovzdali naši južní susedia skúsenosti kuchárom a podnikateľom v oblasti gastrobiznisu na Slovensku.

Bratislava 13. júna (TASR) - Hlavné mesto hostilo elitu maďarských gastronómov a šéfkuchárov. So svojimi skúsenosťami sa podelili na konferencii GAS(Z)TRONÓMIA '14, ktorá sa uskutočnila vo štvrtok (12. 6.).

Podujatie zorganizovala Slovensko-maďarská obchodná a priemyselná komora v rámci Týždňa maďarskej kultúry v Bratislave. Podľa predsedu komory Oszkára Világiho bolo cieľom odovzdať skúsenosti našich južných susedov kuchárom a podnikateľom v oblasti gastrobiznisu na Slovensku. "Gastronómia je v Maďarsku na veľmi vysokej úrovni, čoho dôkazom je aj to, že gastrobiznis zamestnáva státisíce ľudí v celej krajine," konštatoval Világi.

Na konferencii vystúpil s prednáškou aj Tamás B. Molnár, zakladateľ Združenia maďarskej gastronómie. Ten je podľa organizátorov konferencie ikonou maďarskej gastronómie a v 90-tych rokoch minulého storočia sa svojimi skúsenosťami zo zahraničia pričinil o zmenu a modernizáciu maďarskej kuchyne. Odbornej a laickej verejnosti svoje skúsenosti odovzdal aj prezident maďarskej Akadémie Bocuse d'Or Hamvas Zoltán a čestný prezident tejto akadémie Lajos Bíró.



Na konferencii sa predstavili aj prednášajúci zo Slovenska. Prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Branislav Križan a riaditeľ Gurmán clubu Radoslav Nackin hovorili o prvkoch a trendoch súčasnej slovenskej gastronómie a činiteľoch, ktoré ju ovplyvňujú.

Slovensko-maďarská obchodná a priemyslená komora v rámci konferencie umožnila Bratislavčanom ochutnať delikatesy maďarskej kuchyne. Autorom obedového menu bol Szilveszter Horváth, viackrát ocenený prestížnymi cenami. Večeru na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí pripravili budapeštianski šéfkuchári Daniel O'Shea, Lajos Takács, Krisztián Huszár a Dániel Bernát.