Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Hendikepovaným v bratislavskej MHD možno vrátia stopercentnú zľavu

Ilustračné foto Foto: TASR

Zdravotne ťažko postihnutí nejazdia v MHD bezplatne od novembra minulého roku, teda od zavedenia tretej etapy integrovanej dopravy.

Bratislava 2. februára (TASR) – Hendikepovaní budú možno znova cestovať v bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD) bezplatne. Magistrát si totiž spočítal, koľko ľudí takto v skutočnosti vo verejnej doprave cestuje, a zistil, že bude musieť za hendikepovaných doplácať menej, než čakal. Mesto zatiaľ čísla preveruje a o zavedení stopercentnej zľavy tak majú poslanci rokovať až v marci. Informoval o tom na dnešnom brífingu primátor Ivo Nesrovnal.

Zdravotne ťažko postihnutí nejazdia v MHD bezplatne od novembra minulého roku, teda od zavedenia tretej etapy integrovanej dopravy. Pôvodne im hrozilo, že by museli zaplatiť polovicu z ceny lístka, poslanci im však vlani schválili výraznú zľavu na električenku. Ak si teda dnes kupujú predplatený cestovný lístok, hradia len desať percent z jej ceny.




Mesto si tak podľa primátora Iva Nesrovnala od novembra 2015 vyhodnocovalo údaje a za tri mesiace zistilo, že vykrýva dopravnému podniku stratu aj za "neexistujúcich" cestujúcich. "Ukázalo sa, že MHD necestuje 17.000 ľudí, tak ako sú registrovaní na ministerstve, ale približne 12.000 a možno aj menej. Vo finančnom vyjadrení to znamená, že mesto nebude vykrývať stratu okolo 1,8 milióna eur ako dosiaľ, ale približne 1,2 milióna," vysvetlil Nesrovnal. Mesto teda počítalo len hendikepovaných s trvalým pobytom v Bratislave, ktorí si pri električenke uplatnili 90-percentnú zľavu.

O 600.000 eur nižšiu sumu už tak mesto možno dopravnému podniku bude preplácať. Ak sa čísla potvrdia, Nesrovnal tvrdí, že navrhne opäť stopercentnú zľavu pre osoby s preukazmi zdravotne ťažko postihnutého a ich sprievod. Návrh sa má týkať aj držiteľov diamantovej Janského plakety. "Účastníci protifašistického a protikomunistického odboja už zadarmo cestujú, pretože sú všetci v dôchodkovom veku," dodal primátor.

Návrh chce Nesrovnal predložiť mestským poslancom v marci. Potom sa plánuje obrátiť aj na ostatných členov Bratislavskej integrovanej dopravy. "Aby zaviedli túto zľavu pre svojich cestujúcich a tarifa bola jednotná. Ak to neurobia, tak to urobí mesto samo," dodal.