Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Bratislava hľadá dobrovoľníkov pre monitoring liahnísk komárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôsledný monitoring liahnísk je podľa mesta v boji proti komárom kľúčový.

Bratislava 12. marca (TASR) – Mesto Bratislava hľadá dobrovoľníkov, ktorí od apríla budú pomáhať s monitoringom liahnísk komárov v prírode. Magistrát chce aj týmto spôsobom zabrániť intenzívnemu výskytu komárov, ktorý Bratislavu a jej okolie v posledných rokoch v letných mesiacoch sužoval.

Úlohou dobrovoľníkov, ktorých mesto obrazne nazýva ako lovcov komárov, bude počas prechádzky v prírode odobrať vzorky z liahnísk a situáciu zdokumentovať pomocou mobilnej aplikácie. "Zozbierané dáta poslúžia našim odborníkom na vyhodnotenie situácie a v závislosti od koncentrácie lariev dajú následne pokyn na zásah biologickým larvicídom BTI," spresnil magistrát. Po správnom zásahu ekologický prípravok BTI ničí všetky larvy v liahnisku.

"Komáre sú voči BTI úplne bezbranné. Ale len v larválnom štádiu. Na účinný zásah tak máme vždy len presne vymedzený čas, kým sú komáre larvami," spresnilo mesto s tým, že dôsledný monitoring liahnísk je v boji proti komárom kľúčový. Následný postrek vykonávajú dodávatelia. Po zásahu BTI budú dobrovoľníci na podnet opäť odoberať vzorky na preverenie účinnosti vykonaného postreku.

Mesto Bratislava odmieta používať v boji proti výskytu komárov chemický postrek. Chemické insekticídy prinášajú podľa magistrátu dokázané zdravotné riziká, majú vplyv na endokrinný systém, na plodnosť a tiež karcinogénne účinky. Po vzore z Rakúska sa hlavné mesto rozhodlo v boji proti premnoženiu komárov využívať biologický larvicíd BTI. "Efektívne eliminuje larvy komárov, no pre ostatné organizmy nie je škodlivý. Na rozdiel od chemických postrekov je tak možné BTI použiť aj v chránených oblastiach v treťom a štvrtom stupni ochrany, kde sa mnohé liahniská nachádzajú," spresnila bratislavská samospráva.

Dobrovoľníci, ktorí majú záujem pomáhať s monitoringom liahnísk komárov v Bratislave, sa môžu prihlásiť prostredníctvom webu lovcikomarov.sk.