Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

K obmedzeniu dopravy v centre Bratislavy dôjde pre protest okolo 14.30

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Dopravný podnik Bratislava upozorňuje aj na možné obmedzenie mestskej hromadnej dopravy v tejto časti hlavného mesta.

Bratislava 15. júna (TASR) - K obmedzeniu dopravy v centre Bratislavy na Hodžovom námestí a Palisádach pre stredajšie protestné zhromaždenie zamestnancov školstva dôjde okolo 14.30 h. Upozorňuje na to bratislavská mestská polícia, ktorá v tomto čase očakáva presun tisícok protestujúcich z Námestia SNP smerom k Národnej rade SR.

Zhromaždenie začína o 13.30 h na Námestí SNP. Sprievod budú viesť a aj uzatvárať policajti z mestskej polície v spolupráci so štátnou políciou. "Obmedzenia sa dotknú najmä oblasti Hodžovho námestia a Palisád," informujú policajti. Dopravný podnik Bratislava upozorňuje aj na možné obmedzenie mestskej hromadnej dopravy v tejto časti hlavného mesta.

Mestská polícia informovala, že k protestu sa chceli pripojiť aj viaceré zoskupenia a organizované skupiny ľudí, ktorých organizátori odmietli. "Vyzývame preto verejnosť, aby prianie organizátorov povoleného protestného zhromaždenia rešpektovali a nechali zamestnancov školstva pokojne vyjadriť svoje požiadavky," vyzvala polícia s tým, že nebude tolerovať žiadne narušenia verejného poriadku.

Mestskí policajti majú v Bratislave posilnený výkon a v teréne budú policajti zo Starého Mesta a z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. V prípade potreby budú povolaní policajti aj z ostatných mestských častí.

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku organizuje v stredu v Bratislave protestné zhromaždenie, ktoré sa začne o 13.30 h na Námestí SNP, následne sa protestujúci presunú pred Národnú radu SR. Očakáva sa účasť viac ako 10.000 ľudí. Školskí odborári sú presvedčení, že všetci zamestnanci škôl si zaslúžia dôstojné ohodnotenie, žiadajú zvýšenie platov v školstve.

Električkovú linku 1 pre protest na Námestí SNP odklonili


V centre Bratislavy odklonili pre protest zamestnancov školstva na Námestí SNP električkovú linku číslo 1, ktorá momentálne neobsluhuje zastávku Centrum. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB).

Električky linky 1 aktuálne jazdia na trase Hlavná stanica - Poštová - Kapucínska - Chatam Sófer - Most SNP - Šafárikovo námestie - Jesenského - Námestie Ľ. Štúra - Most SNP - Chatam Sófer - Kapucínska - Poštová a späť na Hlavnú stanicu.

DPB upozorňuje aj na ďalšie možné obmedzenie MHD. Týkať sa môže okrem linky 1 aj predovšetkým liniek 42, 44, 47, 83, 84, 93 a 147. Okolo 14.30 h sa totiž očakáva presun tisícov protestujúcich z Námestia SNP smerom k Národnej rade SR. Krátkodobo bude preto prerušená doprava na Hodžovom námestí a Palisádach.

"Dispečing v súčinnosti s políciou sa posnaží, aby sa protest dotkol prevádzky liniek MHD v čo najmenšej možnej miere," deklaruje DPB s tým, že MHD do centra určite jazdiť bude, no po alternatívnych obchádzkových trasách.

Polícia upozorňuje vodičov na dopravné obmedzenia na Námestí SNP a v jeho okolí, kde sa aktuálne nachádza dav protestujúcich. "Verejné zhromaždenie prebieha pokojne," podotkla štátna polícia, ktorá je na mieste spolu s bratislavskou mestskou políciou. Policajti taktiež avizujú obmedzenia v okolí Hodžovho námestia a na Palisádach. Dôjsť má k tomu pri presune protestujúcich smerom k parlamentu.