Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Odlety lietadiel z Bratislavy mierne meškajú, musia ich odmrazovať

Na snímke odstraňovanie snehu na letisku M. R. Štefánika v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

V prvej fáze sa používa zmes odmrazovacej kvapaliny s teplou vodou, pričom jej prúdom je lietadlo zbavené námrazy a snehu.

Bratislava 18. januára (TASR) - Všetky prílety a odlety sa dnes na bratislavskom letisku realizujú v zmysle platného letového poriadku s menším meškaním pri odlete z dôvodu potreby odmrazovania lietadiel.

To zabezpečujú špeciálne školení zamestnanci Letiska Bratislava na vyžiadanie kapitána lietadla, ak teplota vzduchu zvyčajne poklesne pod 3 stupne nad nulou v kombinácii so zvýšenou vlhkosťou vzduchu.

V týchto prípadoch vznikajú meteorologické javy ako inovať, mrznúca hmla a mrznúci dážď, ktoré môžu jednak zvýšiť hmotnosť lietadla až o niekoľko stoviek kilogramov a zároveň tak zmeniť jeho aerodynamické vlastnosti. V prvej fáze sa používa zmes odmrazovacej kvapaliny s teplou vodou, pričom jej prúdom je lietadlo zbavené námrazy a snehu (tzv. de-icing lietadla), v druhej fáze prebieha postrek lietadla protinámrazovou kvapalinou, ktorá slúži ako prevencia pred tvorbou ďalšej námrazy. V oboch prípadoch je kvapalina následne z plochy odsávaná špeciálnym zariadením.

Zároveň sa špeciálnou letiskovou technikou (zametače, frézy či pluhy) čistia vzletovo-pristávacie a rolovacie dráhy bratislavského letiska, vrátane vybavovacej plochy.

TASR dnes informovala hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická.