Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Bratislava má geoportál, dáta sprístupňuje na mapách či vizualizáciách

Na archívnej snímke zasnežený Bratislavský hrad a Dóm svätého Martina v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Magistrát na verejnom mapovom portáli sprístupňuje aj mapu polohy všetkých spojov MHD na cestách.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Prehľad zdravotníckych zariadení, reklamných plôch, inžinierskych sietí, najvyšších budov v hlavnom meste či poloha liniek MHD v reálnom čase. To sú niektoré z informácií, ktoré ponúka nový Geoportál mesta Bratislavy. Magistrát ho spustil v novembri. Zvýšiť má transparentnosť bratislavskej samosprávy a ponúknuť laickej i odbornej verejnosti rozmanité údaje v prehľadnej forme.

Vynovený portál, dostupný na webe geoportal.bratislava.sk, má všetky mapové aplikácie rozdelené do 12 kategórií, ako sú doprava, správa a údržba komunikácií, územný plán, technická mapa, stavby a budovy, majetok a správa mesta. Taktiež kultúrne pamiatky a pamätihodnosti, hranice a členenie mesta, demografia, školstvo a šport. Pre záujemcov sú v samostatnej kategórii k dispozícii aj historické mapy a ortofotomapy.

Magistrát na verejnom mapovom portáli sprístupňuje aj mapu polohy všetkých spojov MHD na cestách. "Základnou filozofiou a konceptom vytvorenia Geoportálu bolo vytvoriť jednotné moderné prezentačné miesto na vyhľadávanie a sprístupnenie dát, služieb a aplikácií týkajúcich sa Bratislavy," spresnila hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

Kvalitne spracované dáta podľa magistrátu umožňujú prijímať efektívnejšie rozhodnutia, rýchlejšie a adresnejšie reagovať na potreby verejnosti, a tým zlepšovať kvalitu života a prinášať aj úspory verejných financií. Dáta môže využiť aj súkromný sektor, dizajnéri alebo programátori pre vývoj viacerých riešení a vlastných aplikácií, ktoré pomôžu ľuďom.