Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Bratislava apeluje na ľudí na zodpovedné a správne triedenie odpadu

Ilustračná snímka.. Foto: TASR – Maroš Černý

Každé ráno vyjde podľa hovorcu do ulíc Bratislavy 63 zberných vozidiel spoločnosti so 175 pracovníkmi.

Bratislava 9. apríla (TASR) – Mesto Bratislava apeluje na obyvateľov na zodpovedné vyhadzovanie odpadu a jeho umiestňovanie do správnych zberných nádob. Týka sa to najmä použitých hygienických potrieb, ktoré nepatria do triedeného zberu. Mesto ich na to vyzýva v súvislosti s ochranou smetiarov a pracovníkov dotrieďovacích liniek, ktorí sú takisto v "prvej línii" aktuálnej pandémie. TASR o tom informoval hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

Toto upozornenie adresuje mesto svojim obyvateľom aj v súvislosti s porušovaním pravidiel triedenia odpadu a s kontrolou modrých a žltých kontajnerov na triedený odpad. Spoločnosť NATUR-PACK, ktorá zabezpečuje a financuje triedený zber papiera na území Bratislavy, totiž zistila, že v približne tretine modrých kontajnerov určených na papier boli vyhodené aj použité hygienické vreckovky alebo servítky a až vo viac ako 60 percentách žltých kontajnerov určených na plasty sa nachádzali použité jednorazové rukavice vyrobené z rôznych materiálov.

"Chceli by sme preto požiadať a opätovne upozorniť všetkých, že použité hygienické potreby bez ohľadu na to, z akého materiálu sú vyrobené, nepatria do triedeného zberu. Je potrebné ich vyhadzovať do zmesového (zmiešaného, netriedeného) komunálneho odpadu," zdôraznil Bubla. Pripomenul tiež, že pred vyhodením je potrebné takýto odpad pevne zviazať do igelitového vreca, plastovej tašky alebo mikroténového vrecka. Zabúdať netreba ani na umývanie rúk a ďalšie hygienické pravidlá.

Každé ráno vyjde podľa hovorcu do ulíc Bratislavy 63 zberných vozidiel spoločnosti so 175 pracovníkmi, a hoci sa bežný život výrazne obmedzil, nie je možné obmedziť odvoz a likvidáciu odpadu ako základnej infraštruktúry mesta. "V tejto situácii je preto obzvlášť dôležité, aby sme im pomáhali. Prosíme preto o disciplínu a zodpovedné vyhadzovanie odpadu," podotkol Bubla.

Bližšie informácie sú zverejnené aj na webovej stránke www.naturpack.sk.