Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislava bude verejnosť informovať o výruboch a výsadbe stromov

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Mesto Bratislava v súčasnosti začína pripravovať plán systematickej obnovy a udržateľnosti zelene.

Bratislava 11. marca (TASR) - Mesto Bratislava bude prostredníctvom svojho webu verejnosť informovať o prebiehajúcich a plánovaných orezoch, výruboch a výsadbách drevín vo svojej správe. Pripojí k tomu aj stanovisko odborníka, dendrologický posudok alebo rozhodnutie o výrube. Magistrát tvrdí, že realizuje sériu opatrení pre odborné ošetrenie a obnovu drevín v Bratislave.

Splnomocnenec bratislavského primátora pre zeleň a životné prostredie Andrej Kovarik povedal, že doterajší spôsob informovania o výruboch stromov v meste nebol dostatočný. "Práve preto sa budeme snažiť systematicky informovať ľudí formou uverejňovania týchto informácií na webovej stránke mesta," povedal vo videu na sociálnej sieti.

Obyvatelia sa o výrube dozvedia aj z informačných tabuliek umiestnených priamo na stromoch, ktoré majú byť vyrúbané, alebo v ich blízkosti.

"Informačná tabuľa vysvetlí, prečo ho je potrebné vyrúbať a akým spôsobom i kde sa nahradí," vysvetlil Kovarik. Tvrdí, že ak mesto bude rúbať nejaký strom, je to najmä pre jeho stav, ktorý ohrozuje bezpečnosť obyvateľov alebo ich majetok.

"Výruby budú realizované výhradne po zhodnotení arboristom. Ten posúdi, či je nevyhnutné strom vyrúbať. Keď máme v rukách posudok, ktorý konštatuje, že strom ohrozuje životy, zdravie a bezpečnosť, tak sme povinní situáciu riešiť a tento strom vyrúbať," uviedol Kovarik. Podotýka, že náhradná výsadba sa nemôže realizovať na jar, lebo by nové stromy v lete vyschli. Najlepšie je podľa neho stromy vysádzať na jeseň. Mesto Bratislava v súčasnosti začína pripravovať plán systematickej obnovy a udržateľnosti zelene, zahŕňajúci prípravu dostatočne veľkých priestorov pre koreňovú sústavu drevín.

Zoznam plánovaných či prebiehajúcich orezov, výrubov a výsadieb drevín v správe mesta môže verejnosť nájsť na webe hlavného mesta, v časti – Chcem vedieť, životné prostredie, mestská zeleň a orezy, výruby a výsadba .