Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Hlavné mesto vytvorilo dizajn manuál pre zastávky a prístrešky MHD

Na archívnej snímke zastávka v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Primátor Bratislavy Matúš Vallo spresnil, že v meste pribudne do konca roka 2022 vyše 200 nových prístreškov na autobusových, trolejbusových a električkových zastávkach.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Mesto Bratislava vytvorilo dizajn manuál pre zastávky aprístrešky mestskej hromadnej dopravy (MHD). V nasledujúcich rokoch sa totiž plánuje ich veľká obnova. TASR o tom informovala Annamária Ondrejková z mestského Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB).

"Cestujúci budú čakať v priestrannej zastávke, ktorá je dostatočne osvetlená a chránená pred vetrom, dažďom či slnkom. Bratislavčanom sa tak zvýši komfort počas čakania na spoj," deklaruje MIB, ktorý dizajn manuál pripravil. Hlavné mesto chce aj týmto spôsobom zatraktívniť verejnú dopravu.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo spresnil, že v meste pribudne do konca roka 2022 vyše 200 nových prístreškov na autobusových, trolejbusových a električkových zastávkach. "Vzniknú najmä na miestach, kde doteraz chýbali," uviedol.

Na archívnej snímke primátor mesta Bratislava Matúš Vallo.
Foto: TASR - Martin Baumann


Nové zastávky majú byť dostatočne veľké, aby nevznikali kolízne situácie medzi cestujúcimi. Pribudnú nové vitríny, ktoré ochránia grafikon pred vandalizmom či dažďom. Mnohé funkčné prvky, ako sú odpadové koše či informačné tabule, budú osádzané štandardizovane, vďaka čomu sa zastávky vizuálne zjednotia. Manuál tiež reaguje na klimatickú krízu a prináša možnosti, ako k zastávkam vysádzať zeleň, napríklad vo forme zelenej strechy prístrešku, či umiestňovať solárne panely, ktoré znížia ekologickú náročnosť zastávky.

"Novinkou tiež je, že v jednom prístrešku je možné umiestniť len jeden citylight sreklamou a citylight sa môže veľmi výnimočne so súhlasom hlavného mesta umiestniť aj v rámci zadnej steny prístrešku za dodržania určitých pravidiel," priblížili z MIB. V urbanizovanom či prírodnom prostredí by sa podľa inštitútu malo dbať, aby prístrešok nezacláňal okolitú prírodnú scenériu alebo architektúru. V prípade navrhovania zastávok v blízkosti národných kultúrnych pamiatok a iných významných budov, je podľa neho potrebné vždy zvážiť individuálny citlivý prístup k návrhu s prihliadnutím na danú lokalitu.

S dokumentom sa postupne oboznamujú bratislavské mestské organizácie. Predovšetkým ide o Dopravný podnik Bratislava, ktorý zastrešuje výmenu väčšiny zastávok v hlavnom meste. Napríklad nedávno zrekonštruovaná zastávka na Račianskom mýte je jedna zprvých, kde sa už uplatnili viaceré princípy z nového manuálu.