Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Mestské lesy v Bratislave postupne spriechodňujú cesty posilnom vetre

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Mestské lesy udržiavajú priechodnosť lesných a asfaltových ciest, zvlášť vyznačených turistických a cyklistických trás.

Bratislava 13. marca (TASR) - Mestské lesy v Bratislave postupne spriechodňujú cesty po silnom vetre, ktorý cez víkend vyčíňal aj hlavnom meste a vyvrátil mnoho stromov. Mestská organizácia opätovne pripomína, že výstrahy pred vetrom treba brať vždy vážne, počas veterných dní odporúča návštevu lesa vynechať. Informuje o tom na sociálnej sieti.

"Asfaltové cesty sú už priechodné, postupne pracujeme na spriechodňovaní hlavných lesných ciest a následne prídu na rad menej využívané trasy a cyklistické singletraily," približujú mestské lesy.

Návštevníkom zároveň mestská organizácia ďakuje za nahlasovanie spadnutých stromov. Za užitočné považuje nahlasovať na menej frekventovaných trasách či turistických chodníkoch. Tie na asfaltových či frekventovaných lesných cestách nájdu aj zamestnanci organizácie, ktorí ich využívajú.

Pred nahlásením spadnutého stromu zároveň odporúča, aby si overili, či ide o les v správe mestských lesov, pretože len na tomto území vedia cesty spriechodniť. "Na pozemkoch iných vlastníkov lesov (štátne lesy, súkromné urbáre) túto právomoc nemáme," podotýka.

Mestské lesy udržiavajú priechodnosť lesných a asfaltových ciest, zvlášť vyznačených turistických a cyklistických trás. Spadnutý strom na cestu, prípadne nebezpečný strom v jej tesnej blízkosti (suchý, poškodený, výrazne nahnutý), je možné nahlásiť prostredníctvom e-mailovej adresy info@mlba.sk, do predmetu správy treba napísať "padnutý/nebezpečný strom". Potrebné je pridať čo najpresnejšiu lokalizáciu a fotku daného miesta, aby ho lesníci vedeli ľahko nájsť a odstrániť. Ideálne je vyznačiť presné miesto na turistickej mape www.mapy.cz alebo pripojiť GPS súradnice, čím sa výrazne celý proces urýchli.