Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Na hlavnej stanici pomohli už viac ako 15.000 utečencom

Na snímke infopoint pre utečencov z Ukrajiny na železničnej stanici 4. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ľudia z Ukrajiny, ktorí potrebujú prečkať vojnu na Slovensku, sú menšou časťou tých, ktorí využijú pomoc tohto kontaktného bodu. Tvoria približne desať až 15 percent.

Bratislava 22. marca (TASR) – Na hlavnej železničnej stanici v Bratislave pomohli od začiatku marca v takzvanom bode prvého kontaktu a podpory už viac ako 15.000 utečencom z Ukrajiny. Ubytovanie potrebovalo zabezpečiť približne 1950 z nich. Väčšina prichádzajúcich pokračuje do iných krajín Európy. Hlavné mesto o tom informuje na sociálnej sieti.

Ľudia z Ukrajiny, ktorí potrebujú prečkať vojnu na Slovensku, sú menšou časťou tých, ktorí využijú pomoc tohto kontaktného bodu. Tvoria približne desať až 15 percent. "Týmto susedom z Ukrajiny pomáhame nájsť ubytovanie, ktoré koordinuje štát, skoordinovať odvoz. Môžu si nabiť telefón či získať SIM kartu, aby mohli zavolať domov či využiť internet," približuje bratislavský magistrát. Poskytovaná je tiež právna pomoc, najmä s vybavovaním tzv. dočasného útočiska.

Mesto zároveň pripomína viaceré možnosti, ako môžu obyvatelia pomôcť, napríklad materiálne, finančne alebo dobrovoľníckou činnosťou. Zverejnil tiež webovú stránku, kde nájdu pomoc aj samotní utečenci z Ukrajiny. Bližšie informácie sú aj na webe hlavného mesta. "Ak robíte zbierku, prípadne ponúkate odbornú pomoc alebo iné dostupné služby pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny, pošlite základné informácie na baukrajine@gmail.com. Na základe údajov môže byť mapa pomoci ešte užitočnejšia a vždy aktuálna," odkazuje mesto.

Bod prvého kontaktu a pomoci zriadilo hlavné mesto v spolupráci so Železnicami SR, Ligou za ľudské práva, Ministerstvom vnútra SR a iniciatívou Kto pomôže Ukrajine.