Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na bratislavskom magistráte realizujú audity bezbariérových riešení

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hlavné mesto deklaruje, že odporúčania odborníkov budú súčasťou požiadaviek pri plánovanej rekonštrukcii jeho priestorov.

Bratislava 12. októbra (TASR) - V súčasnosti sa do všetkých verejných budov mesta Bratislava nedostane každý. Ide napríklad o ľudí s pohybovým, zrakovým či sluchovým znevýhodnením. Konštatuje to bratislavský magistrát s tým, že si to uvedomuje a musí nedostatky odstrániť. V spolupráci s CEDA - Výskumným a školiacim centrom bezbariérového navrhovania pri Fakulte architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave preto spustil audity prístupnosti či bezbariérových riešení na magistráte.

"Pozreli sme sa na šírku dverí a chodieb, spôsoby prekonávania výškových rozdielov, sklon rámp pre ľudí s pohybovým znevýhodnením, prítomnosť indukčných slučiek pre ľudí so sluchovým znevýhodnením, prirodzených i umelých vodiacich línií, dostatočnosť kontrastov pre ľudí so zrakovým znevýhodnením, ale i na mnohé iné parametre," spresnilo mesto na sociálnej sieti.

Zamerať sa chce na priestory určené pre širokú verejnosť tak, aby sa v nich návštevníci cítili príjemne a bezpečne. "A aby si obyvatelia mesta so znevýhodnením vybavili všetko čo potrebujú bez odkázanosti na pomoc iných," podotkol magistrát. Zameriava sa aj na svoje kancelárie, aby mohol prijímať nových pracovníkov s akýmkoľvek druhom znevýhodnenia.

Audity prístupnosti majú trvať niekoľko nasledujúcich týždňov. Hlavné mesto deklaruje, že odporúčania odborníkov budú súčasťou požiadaviek pri plánovanej rekonštrukcii jeho priestorov.