Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Na mapu Bratislavy má pribudnúť Park J. Murgaša i Park M. Ďuríčkovej

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Jozef Murgaš bol slovenský rímskokatolícky kňaz, maliar a vynálezca, priekopník bezdrôtovej telekomunikácie.

Bratislava 14. mája (TASR) - Na mapu bratislavského Starého Mesta by mal pribudnúť Park Jozefa Murgaša a Park Márie Ďuríčkovej. Park Jozefa Murgaša má byť situovaný na rohu ulíc Námestie slobody a Mýtna, pomenovanie Park Márie Ďuríčkovej má niesť parčík na Medenej ulici. Návrh schválili staromestskí poslanci v utorok na zasadnutí miestneho zastupiteľstva. Odobriť ho musí ešte bratislavské mestské zastupiteľstvo.

Jozef Murgaš bol slovenský rímskokatolícky kňaz, maliar a vynálezca, priekopník bezdrôtovej telekomunikácie. Pravdepodobne ako prvý na svete uskutočnil rádiový prenos hovoreného slova. Bol spolusignatárom Pittsburskej dohody. Medzi americkými Slovákmi zorganizoval zbierku s výťažkom takmer milión dolárov na pomoc Slovákom v starej vlasti.

"Pomenovanie parku po jeho osobe priamo pri budove Ministerstva dopravy SR a Slovenského rozhlasu je prejav ocenenia jeho zásluh pre rozhlasové vysielanie,"
konštatuje dôvodová správa. V roku 2024 uplynulo 160 rokov od jeho narodenia. Zároveň uplynie 120 rokov od vydania jeho najvýznamnejšieho patentu Tón systém, pomocou ktorého dosiahol rozhodujúci podiel na zrozumiteľnom bezdrôtovom prenose informácií.

Mária Ďuríčková bola slovenská spisovateľka, prekladateľka, scenáristka a autorka literatúry pre deti a mládež. Keďže žila a tvorila dlhé roky na neďalekej Dunajskej ulici a jej povesti sa prevažne týkali Starého Mesta, za najlepšie miesto je navrhnutý práve parčík na Medenej ulici pred Mestskými kúpeľmi Grössling, v ktorých má zároveň pôsobiť nová pobočka knižnice.