Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Obálky s majetkovými priznaniami primátora a poslancov budú otvárať

Na snímke primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: FOTO TASR - Dano Veselský

Mestská komisia na ochranu verejného záujmu ich obsah nekontrolovala, otvárala ich až na podnet verejnosti či poslancov. To by sa však malo od začiatku roka 2018 zmeniť.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Majetkové priznania primátora a poslancov hlavného mesta končili doteraz v zatvorených obálkach v trezore. Mestská komisia na ochranu verejného záujmu ich obsah nekontrolovala, otvárala ich až na podnet verejnosti či poslancov. To by sa však malo od začiatku roka 2018 zmeniť. Obálky s majetkovými priznaniami sa budú otvárať a ich obsah kontrolovať automaticky. TASR to potvrdil predseda komisie a bratislavský mestský poslanec Milan Vetrák.

"Po prvý raz sa to bude týkať majetkových priznaní podaných k 31. marcu 2018 za rok 2017. Bude to zásadná zmena oproti doterajšiemu stavu, keďže nikdy v minulosti sa neotvárali obálky s majetkovými priznaniami primátora a poslancov hlavného mesta. Výnimkou bolo iba ak prišiel podnet," vysvetlil Vetrák.

Pokiaľ ide o zverejňovanie majetkových priznaní poslancov, ako sa deje podľa ústavného zákona v samosprávnych krajoch, mestská komisia na ochranu verejného záujmu v tomto smere neprijala uznesenie. Rovnaký počet jej členov bol za takéto zverejňovanie ako aj proti nemu, respektíve sa zdržali pri hlasovaní. "Budem sa o schválenie uznesenia o zverejňovaní snažiť aj naďalej, aj keď v konečnom dôsledku o tejto otázke bude musieť rozhodnúť mestské zastupiteľstvo svojím uznesením," podotkol Vetrák. Zverejňovanie priznaní na webe zákon ale príslušným mestským a obecným komisiám v súčasnosti neprikazuje. 

Zatvorené obálky s priznaniami končiace v trezore kritizoval aj advokát a spolupracovník Transparency International Slovensko (TIS) Vladimír Pirošík. Tento stav opísal ako alibistický, formalistický a v rozpore s literou i duchom zákona o konflikte záujmov. "Podľa zákona má mestská komisia na ochranu verejného záujmu oznámenia kontrolovať, preverovať ich úplnosť, pravdivosť a prípadne aj požadovať ich doplnenie. A z toho logicky vyplýva, že obálky predtým musí aj otvoriť," skonštatoval vo februári pre TASR Pirošík.