Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Sneženie dorazilo na Slovenko: Chumelica nielen v Bratislave

Na archívnej snímke pohľad na Bratislavský hrad a Most SNP. Foto: TASR - Pavol Zachar

Obyvatelia hlavného mesta môžu získať bližšie informácie o zimnej údržbe na webe odhrnieme.to.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Bratislava očakáva v piatok popoludní sneženie. Magistrát deklaruje, že sa na situáciu pripravil. Sypače a pracovníci vyrazia do terénu vopred. "Aj keď je lockdown a v sobotu (27. 11.) by sa podľa predpovede sneh mal topiť, je nutné, aby sme včasnou zimnou údržbou čo najlepšie zabezpečili zjazdnosť ciest a čo najrýchlejšie dosiahli schodnosť chodníkov," informovala TASR hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

Na poludnie by mali sypače z depa v Petržalke vyraziť na stanovištia pri kopcovitých úsekoch Bratislavy, aby sa vyhli prípadným dopravným zápcham. Od 13.00 h mesto avizuje začiatok preventívneho posypu kopcovitých úsekov a mostov. Rovnako aj posypy lávok a kritických chodníkov v správe mesta. "V nikách zastávok MHD sa bude aplikovať inertný materiál, ktorý síce sneh netopí, ale zlepšuje trakciu vozidiel MHD pri rozjazde," spresnila hovorkyňa.
Na snímke husté sneženie v popoludňajších hodinách v Bratislave 26. novembra 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann

Od 15.00 h by mali byť v uliciach ďalšie sypače a pokračovať s posypmi, v prípade potreby aj pluhovať. V kopcovitých terénoch, napríklad na Molecovej budú sypače kritické úseky ošetrovať do odvolania. Na komunikácie v kontakte so zeleňou používa na posyp aj ekologický materiál zeolit.

"Zimná údržba prebieha nepretržite až do nočných hodín, kým bude zabezpečená zjazdnosť a schodnosť komunikácií," podotkla Rajčanová. V sobotu skoro ráno má magistrát naplánovaný posyp mostov a kopcovitých úsekov pre možnú tvorbu ľadu. Od 10.00 h očakáva topenie snehu v Bratislave.
Na snímke husté sneženie v popoludňajších hodinách v Bratislave 26. novembra 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann

Obyvatelia hlavného mesta môžu získať bližšie informácie o zimnej údržbe na webe odhrnieme.to. Pri mimoriadne nepriaznivých poveternostných podmienkach (sneh, ľad) funguje pre verejnosť aj "horúca linka" zimnej údržby, zvyčajne medzi 7.00 a 19.00 h. Verejnosť môže svoje podnety nahlasovať na čísle +421 259 356 777 či mailom na zima@bratislava.sk. Keď je linka zimnej údržby mimo prevádzky, Bratislavčania môžu svoje podnety posielať na dispecing@bratislava.sk.

Dopravný podnik Bratislava na sociálnej sieti informoval, že začína so zimnou údržbou zastávok a jeho dispečersko-spravodajská služba v spolupráci s mestským dispečingom urobí o 14.30 h preventívny zásah. "V teréne bude deväť pracovných skupín a celkovo 150 pracovníkov, ktorí zabezpečia posyp a údržbu na zastávkach, obratiskách MHD i vo vozovniach," spresnil bratislavský mestský dopravca.

Na diaľnici D4 je miestami napadnutý kašovitý sneh


Na diaľnici D4 v úseku Bratislava-Jarovce a Bratislava-Petržalka je miestami napadnutý kašovitý sneh. V oblasti hlavného mesta je dohľadnosť do 100 metrov, ktorá je spôsobená silným snežením. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk s tým, že na vlhkých a mokrých cestách sa pri nízkych teplotách môže vytvárať námraza až poľadovica.

"Na cestách v oblasti Záhoria a priľahlom okolí sa miestami nachádza čerstvý až kašovitý sneh s hrúbkou jeden až tri centimetre," informujú cestári. Na ceste v úseku Srdiečko-Bystrá je dvojcentimetrový kašovitý sneh. Na cestách v obvodoch Banská Bystrica a Brezno sa podľa SSC nachádza kašovitý sneh s hrúbkou jeden až dva centimetre, pokračujú.

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest, ako aj cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, miestami suchý až vlhký. Na východnom Slovensku sú miestami cesty suché aj vlhké.

Horské priechody sú taktiež zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, okrem priechodov Čertovica, Pezinská Baba, Šturec, Donovaly, kde je miestami kašovitý sneh okolo jedného až troch centimetrov. Na horskom priechode Vrchslatina je zasa napadaný čerstvý sneh v hrúbke dva centimetre.

Na Čertovici aj Šturci husto sneží, polícia apeluje na opatrnosť


Horský priechod Čertovica je pre husté sneženie veľmi ťažko prejazdný. Šmýkajú sa tam aj kamióny. Husto sneží aj na horskom priechode Šturec, cesta tam je vlhká. Upozorňuje na to dopravný servis Stella centrum.



"Na horskom priechode Čertovica husto sneží a šmýkajú sa tam kamióny v oboch smeroch, smerom do Podbrezovej stratíte asi 20 minút," uvádza Zelená vlna na sociálnej sieti.

Bratislavskí policajti zároveň na sociálnej sieti vyzývajú vodičov, aby pre husté sneženie zvýšili svoju pozornosť a opatrnosť na cestách. "Apelujeme aj na vodičov na diaľnici D2, aby vzhľadom k aktuálne hustému sneženiu prispôsobili svoju jazdu k poveternostným podmienkam," podotkli.