Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Bratislavská Petržalka bude mať dve nové poslankyne

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Poslanecký sľub budú nové poslankyne skladať 22. februára, teda na najbližšom rokovaní miestneho zastupiteľstva.

Bratislava 11. januára (TASR) – Bratislavská Petržalka bude mať dve nové miestne poslankyne. Zložením poslaneckého sľubu sa nimi stanú Eva Surovková a Katarína Sklenková. Stane sa tak na februárovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva. V poslaneckom zbore nahradia dlhoročných komunálnych politikov Olivera Kríža a Juraja Kríža, ktorí sa vlani v decembri vzdali poslaneckých mandátov.

"Obe nám už poskytli písomnú odpoveď, že poslanecké mandáty prijímajú," informovala Alžbeta Neuschlová, vedúca referátu organizačných vecí petržalského miestneho úradu. Poslanecký sľub budú nové poslankyne skladať 22. februára, teda na najbližšom rokovaní miestneho zastupiteľstva. Obe budú zároveň začlenené aj do miestnych komisií.

Oliver Kríž pôsobil ako petržalský poslanec 19 rokov. Medzi jeho prioritami bola najmä podpora mládeže, športových aktivít, angažoval sa aj v oblasti rekonštrukcie miestnych komunikácií. Vzdal sa aj mandátu bratislavského mestského poslanca, kde pôsobil 15 rokov. Juraj Kríž pôsobil na poste komunálneho politika takmer 15 rokov. Svoju činnosť sústredil na oblasť školstva a takisto aktívne podporoval rozvoj športovísk v Petržalke. Svoj odchod z komunálnej politiky obaja odôvodnili rokmi strávenými prácou pre Petržalku a tým, že chcú dať šancu mladým záujemcom rozvíjať mestskú časť ďalej.

"Viem, že boli vo veľa prípadoch v opozícii a v mnohých názoroch sme sa nezhodli, avšak často sme si dokázali nájsť spôsob konštruktívnej diskusie alebo kompromisov, ktorých výsledky boli pre obyvateľov a návštevníkov Petržalky osožné," skonštatoval starosta Petržalky Ján Hrčka, ktorý im zároveň poďakoval za dlhoročnú spoluprácu.

V zmysle zákona o podmienkach výkonu volebného práva platí, že ak zanikol mandát poslanca obecného zastupiteľstva, nastupuje ako náhradník kandidát, ktorý získal najväčší počet platných hlasov v danom volebnom obvode.