Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislava plánuje vybudovať nad Staromestskou ulicou plató

Na snímke reprodukcia návrhu prepojenia Židovskej ulice s historickým centrom Bratislavy predstavenej na tlačovej konferencii z Programu obnovy verejných priestorov Živé miesta - Architektonický návrh pre Plató Staromestská 20. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Plató má byť podľa Valla najrozsiahlejšia vegetačná strecha v Bratislave, ktorá v meste zvýši rastlinnú biodiverzitu a poskytne vhodný priestor na život rôznych druhov spevavcov či opeľovačov.

Bratislava 20. mája (TASR) - Nad Staromestskou ulicou v Bratislave plánuje mesto vybudovať plató. Prekrytím frekventovanej cesty sa má sceliť historické centrum a vzniknúť zhruba 218 metrov dlhý a 20 metrov široký park. Tiahnuť sa bude od Rudnayovho námestia pri Dóme sv. Martina až po zalomenie mestských hradieb na úrovni Severozápadnej bašty. Zámer v piatok predstavili zástupcovia hlavného mesta a Metropolitného inštitútu Bratislavy.

"Momentálne sa dokončila architektonická štúdia a bude sa pokračovať vo vypracovaní časti projektovej dokumentácie," uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo. Odhadované náklady na celú výstavbu sú približne 18 miliónov eur. Mesto preto hľadá alternatívne finančné zdroje na spolufinancovanie projektu. Napríklad z fondov určených na sanovanie dôsledkov klimatickej krízy v mestách či od donorov.

Prekrytie Staromestskej ulice, ktoré však neobmedzí dopravu, predstavuje podľa samosprávy riešenie, keď sa jeden z najrušnejších dopravných koridorov zmení na park s podmienkami na oddych či stretávanie sa. Spojiť má zároveň v tejto časti podhradie a historické centrum, ktoré bolo v minulosti výstavbou Mosta SNP rozdelené. Cieľom je prinavrátiť pôvodnú atmosféru zašlým uliciam mesta, kde sa ľudia stretávali a korzovali, čo zmenilo až vybudovanie štvorprúdovej cesty.

"Bratislavské centrum sa tak opäť scelí do okruhu s reprezentatívnymi verejnými priestormi. Takzvaný bratislavský ring má ohraničovať Rybné námestie, plató, Hviezdoslavovo námestie a Námestie SNP, ktoré sa v nasledujúcich rokoch revitalizuje," priblížil Vallo.

Na snímke maketa architektonického návrhu pre Plató Staromestská - prepojenia Židovskej ulice s historickou časťou centra Bratislavy, ktorej projekt z Programu obnovy verejných priestorov predstavili na tlačovej konferencii v Bratislave 20. mája 2022.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Plató má byť podľa jeho slov zároveň najrozsiahlejšia vegetačná strecha v Bratislave, ktorá v meste zvýši rastlinnú biodiverzitu a poskytne vhodný priestor na život rôznych druhov spevavcov či opeľovačov.

Vysadiť tam chcú 23 vzrastlých líp, brestov, agátov a 40 viackmenných druhov stromov a kríkov. Taktiež tam majú byť záhony, krovité porasty či systém vodozádržných opatrení. Hluk z dopravy sa má v tejto lokalite znížiť až desaťnásobne.

Počíta sa aj s pobytovými schodmi v spodnej časti Židovskej ulice, detskými ihriskami, workoutovými preliezkami pre dospelých či s približne 30 bratislavskými lavičkami. Vzniknúť majú aj nové prepojenia hradného kopca a centra pre peších.