Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Bratislava pokračuje s obnovou Horského parku, nahradí topoľovú aleju

Horský park v Bratislave. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Topole, ktoré promenádu lemujú, podľa dendrologických posudkov predstavujú výrazné bezpečnostné riziko.

Bratislava 31. marca (TASR) – Mesto Bratislava pokračuje s obnovou Horského parku. V týchto dňoch prejde zmenou tunajšia hlavná promenáda, kde vyrúbu 27 chorých topoľov a následne ich nahradia 27 dubmi letnými. Na sociálnej sieti o tom informuje bratislavský magistrát.

Splnomocnenec bratislavského primátora pre zeleň a životné prostredie Andrej Kovarik uviedol, že sa v týchto dňoch zamerajú na jeden z nosných prvkov Horského parku, a to topoľovú aleju. "Tá pozostáva z vysokých pyramidálnych topoľov čiernych. Aleja je situovaná popri hlavnej promenáde. Obnovujeme tak veľmi intenzívne využívaný priestor," povedal s tým, že zeleň musia obnoviť pre veľmi zlý stav drevín.

"Niektoré sú už odumreté alebo odumierajú," spresnil. Topole, ktoré promenádu lemujú, podľa dendrologických posudkov predstavujú výrazné bezpečnostné riziko. Mesto preto 27 chorých topoľov nahradí 27 dubmi letnými. "Vysadené duby si vďaka ich dlhovekosti budú môcť užiť ešte mnohé generácie," poznamenal Kovarik. Výrub stromov je realizovaný v týchto dňoch, pretože neskorší výrub by podľa mesta výrazne ohrozil hniezdenie vtáctva v Horskom parku.