Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Portál otvorených dát za pol roka poslúžil 215.000 návštevníkom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bratislava sa svoj portál rozhodla zadarmo sprístupniť ktorejkoľvek samospráve, ktorá má o transparentné zverejňovanie dát záujem.

Bratislava 27. mája (TASR) – Bratislavský portál otvorených dát za prvých sedem mesiacov svojej prevádzky prilákal vyše 215.000 návštevníkov. Ľudia sa zaujímajú najmä o dáta v oblastiach doprava, zdravie a obyvateľstvo. Suverénne najväčší nárast záujmu magistrát zaznamenal posledný mesiac, keď začal zverejňovať čísla o novom koronavíruse v hlavnom meste a 3D mapy. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Jánošíková.

Na datasety súvisiace s novým koronavírusom si kliklo až 16 percent všetkých návštevníkov stránky. "Najrušnejším dňom na opendata.bratislava.sk bol štvrtok 2. apríla, keď sme na portáli zaznamenali desaťtisíce prístupov. K päťciferným číslam návštevnosti sa portál blížil aj o týždeň, vo štvrtok 9. apríla, sobotu 11. apríla či o mesiac neskôr, keď sme zverejnili 3D mapy Bratislavy," spresnila Jánošíková. Dlhodobý záujem návštevníkov je podľa jej slov aj o dopravnú sekciu, kde ľudia nájdu napríklad dáta s polohou či odchodmi električky. Rovnako aj informácie o aktuálnom umiestnení a dostupnosti mestských bicyklov.

Bratislavský portál otvorených dát spustil magistrát hlavného mesta koncom vlaňajšieho septembra a aktuálne zverejňuje 1200 dátových setov zo všetkých oblastí života v meste. Okrem štatistických údajov sú to aj výstupy z rôznych meračov, priestorové dáta z ciest, námestí, chodníkov či tratí vozidiel hromadnej dopravy. Pracovníci IT sekcie bratislavského magistrátu vyvinuli portál za približne 5000 eur. Bratislava sa svoj portál rozhodla zadarmo sprístupniť ktorejkoľvek samospráve, ktorá má o transparentné zverejňovanie dát záujem.