Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Bratislavský portál otvorených dát zverejňuje aj údaje k pandémii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Open data alebo otvorené dáta sú rôzne údaje, ktoré majú verejné inštitúcie k dispozícii a v rámci transparentnosti ich bezplatne poskytujú verejnosti.

Bratislava 9. apríla (TASR) – Portál otvorených dát opendata.bratislava.sk, ktorý hlavné mesto spustilo vlani v septembri, prináša po novom aj informácie o aktuálnej situácii týkajúcej sa pandémie nového koronavírusu. Údaje o počte nakazených v jednotlivých bratislavských mestských častiach, ale aj o počte vyliečených zverejňuje mesto na dennej báze. Návštevnosť portálu sa zvýšila dvadsaťnásobne. TASR o tom informoval hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

"Predtým sme návštevnosť portálu počítali priemerne v niekoľkých stovkách unikátnych užívateľov denne. V súčasnosti nám návštevnosť atakuje číslo 7000. Dá sa teda hovoriť zhruba o dvadsaťnásobnom náraste záujmu," konštatuje vedúci oddelenia dátovej politiky bratislavského magistrátu Pavol Škápik s tým, že ide o údaje, ktoré zverejňuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava. Stotožnenie konkrétnej osoby nie je možné.

Open data alebo otvorené dáta sú rôzne údaje, ktoré majú verejné inštitúcie k dispozícii a v rámci transparentnosti ich bezplatne poskytujú verejnosti. Okrem štatistických údajov sú to aj výstupy z rôznych meračov, priestorové dáta z ciest, námestí, chodníkov či tratí vozidiel hromadnej dopravy. Ľudia tieto dáta môžu využívať na rôzne nekomerčné aj komerčné účely, ktoré majú v konečnom dôsledku zlepšiť kvalitu života v meste, napríklad vytvorenie aplikácie na parkovanie, efektívnejšie využívanie mestských bicyklov a ďalšie.

V súčasnosti obsahuje portál vyše tisíc dátových setov z rôznych oblastí života v meste. Návštevníci tu nájdu napríklad údaje o hospodárení samosprávy, ale aj demografické, ekonomické či sociologické dáta o obyvateľoch Bratislavy.