Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Bratislava pre aktuálnu situáciu okolo koronavírusu zavádza opatrenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z prvej vlny pandémie hlavné mesto vie, že práve zariadenia pre seniorov môžu byť veľmi rýchlo najviac ohrozené pri zhoršení pandemickej situácie.

Bratislava 11. júla (TASR) - Mesto Bratislava zavádza pre aktuálnu situáciu okolo nového koronavírusu na Slovensku viaceré opatrenia. V posledných dňoch totiž krajina i samotné hlavné mesto eviduje nárast nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. V Bratislavskom kraji pribudlo v piatok (10. 7.) osem, vo štvrtok (9. 7.) dva a v stredu (8. 7.) 11 nových prípadov.

"Vzhľadom na vývoj situácie znovu zavádzame niektoré opatrenia na ochranu obyvateľov, a to najmä seniorov," informovala TASR hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová. Z prvej vlny pandémie hlavné mesto vie, že práve zariadenia pre seniorov môžu byť veľmi rýchlo najviac ohrozené pri zhoršení pandemickej situácie. "V záujme ich ochrany pristupujeme k prísnejším opatreniam u ležiacich pacientov a ťažko chorých klientov v štyroch z našich siedmich zariadení pre seniorov a od 15. júla u nich odporúčame obmedziť návštevy, rešpektujúc výnimky stanovené Úradom verejného zdravotníctva SR pre pacientov s paliatívnym sprevádzaním v terminálnom štádiu ochorenia," spresnila hovorkyňa. Magistrát deklaruje, že si je vedomý vplyvu týchto opatrení, preto posilňuje komunikáciu klientov s blízkymi prostredníctvom technológií.

Bratislavská samospráva sa zamerala aj na zamestnancov zariadení pre seniorov s cestovateľskou anamnézou. V prípade, keď im po návrate zo zahraničia neumožní bezplatné testovanie na COVID-19 štát, ponúkne im túto možnosť mesto. "Zároveň ich edukujeme, aby sa vyhýbali situáciám, ktoré majú zvýšený potenciál nákazy novým koronavírusom a aby dbali na dôsledné dodržiavanie zavedených hygienických opatrení, teda nosili rúško, pravidelne si umývali ruky a dodržiavali dostatočný odstup," podotkla Rajčanová.

Prísnejšie opatrenia zavádzajú aj v úrade bratislavského magistrátu. Zamestnancom vedenie mesta neodporúča dovolenkovať mimo územia Slovenska. Tí zamestnanci magistrátu, ktorí sa vrátia z dovolenky zo zahraničia, majú nariadenú domácu izoláciu v podobe práce z domu. "Takáto domáca karanténa musí trvať minimálne sedem kalendárnych dní. Ak sa počas tohto obdobia neobjavia príznaky ochorenia COVID-19, môže sa zamestnanec vrátiť na pracovisko. Keďže aj na Slovensku máme epicentrá nákazy, odporúčame tiež sledovať aktuálne správy a vyhýbať sa lokalitám s vyšším výskytom ochorenia," spresnila hovorkyňa.