Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Pred Staromestskou knižnicou v Bratislave vznikla evolučná záhrada

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Rastliny vybrala Génová banka v Piešťanoch. S realizáciou novej záhrady pomáhali aj žiaci zo Základnej školy Dr. Ivana Dérera na Jelenej ulici.

Bratislava 30. marca (TASR) - Vo vnútrobloku bratislavskej Staromestskej knižnice na Blumentálskej ulici vznikla nová evolučná záhrada. Stojí za ňou fínsko-talianska umelkyňa Egle Oddo. Slávnostne sa má otvoriť v septembri. Ide o pokračovanie projektu A plant, ktorý sa venuje inovatívnemu prístupu k mestskej zeleni. TASR o tom informovala Lenka Čechvalová z referátu marketingu knižnice.

"Evolučná záhrada je skvelým príkladom, akým smerom by sa mohli profilovať aj zriaďované inštitúcie. Pracujeme na tom, aby knižnica nebola vnímaná len ako požičovňa kníh, ale priestor pre inovatívne myšlienky, projekty, stretnutia a aj ako vaša obývačka," uviedla riaditeľka Staromestskej knižnice Jana Slezáková.

Diela autorky Egle Oddo prepájajú podľa kurátorky projektu Lýdie Pribišovej umenie, urbanizmus, komunitnú prácu, kultiváciu verejného priestoru aj medziľudské vzťahy. "Práca umelkyne je citlivá na miestne podmienky, miestnu zeleň a miestnych ľudí. Jej projekty sú postavené na dôkladnom interdisciplinárnom výskume," doplnila.

Rastliny vybrala Génová banka v Piešťanoch. S realizáciou novej záhrady pomáhali aj žiaci zo Základnej školy Dr. Ivana Dérera na Jelenej ulici. "V rámci workshopu vytvorili špeciálne sadenice - semienkové bomby z hliny," doplnila Čechvalová. Zapojili sa tiež mnohí obyvatelia z okolia a čitatelia knižnice.