Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Prokurátor podal protest proti nariadeniu o parkovacej politike

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

V proteste namieta viaceré rozpory so všeobecne záväznými právnymi predpismi. V prípade nevyhovenia protestu bude zvažovať prokuratúra podanie žaloby na súd.

Bratislava 24. mája (TASR) – Krajská prokuratúra v Bratislave podala tento mesiac proti všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) o jednotnej parkovacej politike v hlavnom meste protest. V ňom sú namietané viaceré rozpory so všeobecne záväznými právnymi predpismi. V prípade nevyhovenia protestu bude zvažovať prokuratúra podanie žaloby na súd.

Prokuratúra namieta hlavnému mestu uloženie zákazu parkovania nad rámec zákona o cestnej premávke. "Mesto prekročilo splnomocňujúce ustanovenie cestného zákona a upravuje aj zákonom nezakázaný spôsob parkovania," uviedol TASR Michal Šúrek z Krajskej prokuratúry v Bratislave.

Problém, ktorý hraničí s porušením ústavnosti, je podľa prokuratúry aj prekročenie kompetencie mesta pri určovaní postavenia rezidentov v jednom byte vo vzťahu k prvému a ďalšiemu vozidlu na byt. Krajská prokuratúra namieta tiež nezákonne skryté sankcionovanie priestupcov, ktoré predstavuje prekročenie kompetencie mesta v jeho samosprávnej pôsobnosti a súčasne ide o neoprávnený spôsob vymáhania zaplatenia pokút uložených v súvislosti s nesprávnym parkovaním.

Prokuratúra upozorňuje, že hlavné mesto nie je oprávneným subjektom na cenovú reguláciu parkovania a musí určiť pevnú sumu jednotlivých položiek parkovného alebo to ponechať na mestské časti.

Poukazuje tiež na bezdôvodné obohatenie pri poskytovaní služieb parkovania, pokiaľ mesto pri zániku platnosti parkovacej karty, v dôsledku zmeny trvalého bydliska, nevráti pomernú časť zaplatenej sumy. Prokuratúra upozorňuje aj na nepresné definície pojmov či na chýbajúce prenesenie kompetencií na mestské časti v rámci štatútu Bratislavy, ktoré je nevyhnutným predpokladom pre zákonné zapojenie sa mestských častí do parkovacej politiky.

Magistrát pre TASR uviedol, že protest prokurátora proti VZN o parkovacej politike eviduje. Argumenty prokuratúry si chce teraz dôkladne preštudovať i posúdiť a predložiť tento protest na vyjadrenie poslancom mestského zastupiteľstva v júni. Tí rozhodnú, či mu vyhovejú, alebo nie.

"Je potrebné, aby sa právnici na magistráte týmto protestom podrobne zaoberali a v rámci možností upravili platné VZN, ako aj platný štatút. Nazdávam sa však, že prokuratúra by sa nemala starať do toho, akým spôsobom si hlavné mesto a jeho mestské časti podelia v oblasti parkovania vlastné kompetencie, lebo to vychádza zo vzájomnej dohody a bez nej žiadne parkovanie na území Bratislavy nebude," povedal pre TASR mestský poslanec Milan Vetrák. Podotýka, že čím viac sa budú blížiť komunálne voľby, tým bude menej ochoty prijímať zásadné a nepopulárne rozhodnutia.

Mestský poslanec a šéf dopravnej komisie Jozef Uhler upozornil, že protest je len právny názor prokurátora a nijakým spôsobom nenarúša platnosť VZN a o nesúlade so zákonom môže rozhodnúť až súd. "Protest si dôkladne naštudujeme a je pravdepodobné, že niektoré podnety prokurátora zapracujeme do VZN. Zablokovanie prijatia parkovacej politiky by poškodilo mesto na dlhé roky, keďže sa blíži volebný rok a najbližšie sa nájde vôľa na pokračovanie až niekedy v roku 2019," podotkol.