Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Ružinov plánuje komplexnú rekonštrukciu zariadení pre seniorov

Na archívnej snímke z dronu pohľad na Bratislavu a Ružinov. V Bratislave, 26. marca 2021. Foto: TASR - Michal Svítok

Náklady by mali dosiahnuť okolo sedem miliónov eur.

Bratislava 10. januára (TASR) – Bratislavský Ružinov plánuje komplexnú rekonštrukciu svojich dvoch zariadení pre seniorov. Ide o Ružinovský domov seniorov (RDS), najväčšie zariadenie svojho druhu na Slovenku, pod ktorý spadá 12-poschodová budova na Sklenárovej ulici i objekt na Pivonkovej ulici, ako aj o domov dôchodcov (DD) na Pažítkovej ulici. Budovy sú síce funkčné, ale zásadnejšou obnovou doteraz neprešli a modernizácii sa nevyhnú. Náklady by mali dosiahnuť okolo sedem miliónov eur.

"Tri budovy, v ktorých dnes žije približne 350 klientov a pracuje viac ako 100 zamestnancov, boli postavené ešte v 70-tych rokoch a odvtedy sa v nich neurobila žiadna rozsiahla celková rekonštrukcia. Stav budov to však už vyžaduje," uviedla pre TASR Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu. Úlohu zohráva aj fakt, že udržiavacie investície dosahujú ročne niekoľko desiatok tisíc eur.

Budovy RDS sú podľa mestskej časti prakticky v pôvodnom stave od ich postavenia. Absentuje napríklad kvalitná vzduchotechnika, moderné bezbariérové vstupy či technické výťahy, vážnym nedostatkom je zlyhávajúca funkcia obvodového plášťa budov s oknami. Rekonštrukciu si vyžaduje tiež kúrenie, odvetrávanie či potrubia, budova už tiež nespĺňa protipožiarne normy. Obdobný je aj fyzický stav DD na Pažítkovej ulici, kde sa okrem výmeny okien a obnovy strechy pre zatekanie žiadne ďalšie zásadnejšie opravy v posledných 20 rokoch neurobili. Obrovským problémom je kotolňa, mestská časť hovorí o poslednej zime, ktorú kotolňa zvládne.

"Vo verejnom obstarávaní budeme žiadať, aby záujemca doložil certifikát, ktorý ho oprávňuje rekonštruovať takéto budovy za plnej prevádzky," podotkla Tóthová. Ako najlepšia alternatíva financovania sa zatiaľ javí financovanie prostredníctvom úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB), mestská časť však nevylučuje napríklad ani eurofondy. "Ak budú vyhlásené výzvy z Plánu obnovy, prípadne eurofondov, budeme sa o ne uchádzať," dodala Tóthová.