Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Ružinov plánuje v sociálnej oblasti osem projektov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Významnou otázkou pre mestskú časť je aj starostlivosť o ľudí, ktorí sa vracajú z nemocníc, a s tým v mnohých prípadoch súvisiaca opatrovateľská služba.

Bratislava 2. januára (TASR) – Bratislavský Ružinov má predstavu, ako by sa mali rozvíjať sociálne služby na jeho území najbližších päť rokov. Miestni poslanci na decembrovom rokovaní odsúhlasili Komunitný plán sociálnych služieb na obdobie rokov 2022 – 2026. Vízia rozvoja sociálnych služieb, ktorá je strategickým dokumentom, obsahuje osem projektov za takmer sedem miliónov eur.

"Analýza určila ako prioritné témy pomoc ohrozeným skupinám ľudí a v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sú to témy pomoci ľuďom, ktorí sa musia pasovať s jej následkami," uviedla pre TASR riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu Tatiana Tóthová. Významnou otázkou pre mestskú časť je aj starostlivosť o ľudí, ktorí sa vracajú z nemocníc, a s tým v mnohých prípadoch súvisiaca opatrovateľská služba.

Samospráva má v pláne napríklad zriadiť zariadenie opatrovateľskej služby či vybudovať nové denné centrá pre seniorov, ale tiež rozšíriť kapacity opatrovateľskej služby prostredníctvom neverejných poskytovateľov i zriadiť sociálnu výdajňu potravín. Medzi jej projektové zámery patrí taktiež komplexná modernizácia a rekonštrukcia domovov seniorov, teda Ružinovského domova seniorov (RDS) na Sklenárovej ulici ako najväčšieho zariadenia svojho druhu na Slovensku, RDS na Pivonkovej ulici i Domova dôchodcov na Pažítkovej ulici.

"Poskytovanie sociálnych služieb si však vyžaduje spoluprácu aj s hlavným mestom, keďže nie je možné ohraničiť ich hranicami mestských častí," poznamenala Tóthová.

Dokument je otvoreným pracovným materiálom. Jeho obsahom je analytická časť, návrh vízie, prioritných oblastí, tematických cieľov, opatrení, ktorými sa bude mestská časť riadiť vo svojom rozvoji, aktivitách a investičných zámeroch v nasledujúcich piatich rokoch v sociálnej oblasti. Víziu spracovali na základe podkladov zástupcov pracovných skupín a samosprávy, podstúpila tiež verejné pripomienkovanie.