Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Ružinov pracuje na zvýšení kapacít svojich základných škôl

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Marko Erd

Mestská časť pripravuje výstavbu nových pavilónov pri niektorých školách, najnovšie sa črtá aj prenájom priestorov, ktoré jej ponúklo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.

Bratislava 28. júna (TASR) – Kapacity základných škôl v bratislavskom Ružinove by sa mali zvýšiť. Mestská časť pripravuje výstavbu nových pavilónov pri niektorých školách, najnovšie sa črtá aj prenájom priestorov, ktoré jej ponúklo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR. Ak miestni poslanci projekty schvália, v nových priestoroch by sa mohli žiaci vzdelávať už od septembra.

"V Ružinove máme so školami problém, keďže posledná vznikla pred 53 rokmi a odvtedy pribudlo 30.000 obyvateľov. Pripravujeme výstavbu dvoch nových základných škôl. Pred pár týždňami nás oslovilo ministerstvo s ponukou, že nám vie za zvýhodnených podmienok prenajať budovu modelovej školy," uviedol pre TASR starosta Ružinova Martin Chren.

Má ísť o nedávno zrekonštruovanú budovu na Tomášikovej ulici, v areáli Gymnázia Ladislava Novomestského, ktorá je kompletne prerobená na modernú školu 21. storočia. Rezort školstva ju vytvoril ako modelovú školu, respektíve príklad toho, ako by mali školy v budúcnosti vyzerať. "Nemá zmysel, aby takto zriadená škola skončila ako múzeum, do ktorého sa učitelia budú len smutne chodiť pozerať na exkurzie," poznamenal Chren.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Michal Svítok

Vedenie mestskej časti finišuje v súčasnosti rokovania s ministerstvom, ako dostať budovu do prenájmu. Rokovania vedie aj s riaditeľom školy na Borodáčovej ulici, pod ktorú by budova mala následne prejsť. V nových priestoroch by sa mali vzdelávať prváci aj iní žiaci. Získanie budovy zároveň mestskej časti pomôže umiestniť aj deti z Trávnikov. "Najviac neuspokojených požiadaviek máme z kapacitných dôvodov práve na ZŠ Nevädzová a jej školský obvod je len cez cestu," podotkol Chren. Zároveň by bolo možné zvýšiť aj kapacity materskej školy na Borodáčovej ulici.

Pre rozširovanie kapacít základných škôl má mestská časť v pláne počas leta výstavbu nového pavilónu na Medzilaboreckej ulici. Pripravuje tiež výstavbu pavilónu školy na Ostredkovej ulici, vypracovať chce aj dokumentáciu pre výstavbu prístavby nového pavilónu školy na Vrútockej ulici.