Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Ružinov skúša inovatívny model osvetlenia priechodu pre chodcov

Ilustračné foto. Foto: TASR

Prvý už pár mesiacov funguje v Žiari nad Hronom, ten ružinovský je však výkonnejší a doplnený novými funkciami.

Bratislava 18. mája (TASR) – Bratislavský Ružinov skúša inovatívny model osvetlenia priechodu pre chodcov na ulici Maximiliána Hella. Cieľom je zvýšenie bezpečnosti chodcov a zníženie nehodovosti. Nový patent slovenského start-upu funguje na princípe projekcie svetla a prináša viacero výhod, okrem kvality osvetlenia aj meranie frekvencie premávky, kamerové snímane cesty či meranie čistoty ovzdušia.

„Dôležité je, aby sa v testovaní ukázalo, že neoslepuje vodičov a naozaj zvyšuje bezpečnosť priechodu. Preto sme vybrali taký, pri ktorom sa nedávno stala vážna dopravná nehoda. Som zvedavý, ako sa tento systém uchytí a či sa bude dať nasadiť napríklad aj na viacprúdové cesty,“ uviedol pre TASR starosta Ružinova Martin Chren.

Nový model má podľa neho výhodu v tom, že osvetľuje kvalitnejšie. Je tiež lacnejší na investíciu, pretože sa dá umiestniť na existujúci stĺp verejného osvetlenia, ktorý je vzdialenejší, čím netreba investovať do vybudovania nového. Zapína sa len vtedy, ak príde chodec k priechodu a vodičov núti spozornieť. Medzi jeho ďalšie funkcie patrí, že zbiera údaje o čistote ovzdušia, môže mať tiež kamerový systém, ktorý monitoruje intenzitu premávky.

„Zaujímavosťou je, že prostredníctvom dataprojektora premieta svetlo na daný chodník, preto môže mať svetlo rôzne vzory. Čiže ak to dopravná polícia schváli, v zime môže mať svetlo tvar snehových vločiek,“ poznamenal Chren.

Umiestnený projektor je podľa starostu druhým vyrobeným prototypom. Prvý už pár mesiacov funguje v Žiari nad Hronom, ten ružinovský je však výkonnejší a doplnený novými funkciami.