Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Na Slovensko sa valí sneženie: Na Bratislavu má poriadne nasypať

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Magistrát Bratislavy žiada obyvateľov, aby odložili nevyhnutné presuny po meste autom.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Vo štvrtok (9. 12.) sa očakáva najintenzívnejšie sneženie v Bratislave od roku 2013. Varuje pred ním hlavné mesto, ktoré priznáva, že aj pri nepretržitom 24-hodinovom nasadení všetkých dostupných kapacít zimnej údržby mesta a mestských častí bude situácia v Bratislave počas štvrtka komplikovaná. Magistrát žiada obyvateľov, aby odložili nevyhnutné presuny po meste autom.

"V noci na štvrtok má v Bratislave začať snežiť. Husté, pravdepodobne až kalamitné sneženie, má pokračovať počas celého štvrtka. Podľa už vydaného druhého stupňa výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) predstavuje predpovedaná intenzita sneženia veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," informovala TASR hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

Magistrát upozorňuje, že na komunikáciách sa medzi prejazdmi zásahovej techniky bude tvoriť vrstva snehu, čo pravdepodobne spôsobí lokálne komplikácie dopravy a tiež meškanie či výpadky spojov MHD. S preventívnymi posypmi začne samospráva už v stredu vo večerných hodinách.

Počas výdatného sneženia bude podľa mesta prioritou zimnej údržby zlepšovanie zjazdnosti frekventovaných ciest pluhovaním s dôrazom na nepretržité pluhovanie frekventovaných kopcovitých úsekov. Taktiež priebežné odhŕňanie frekventovaných chodníkov a lávok, minimalizovanie dopadov na MHD dislokovaním záložných autobusov a odťahovej techniky na kritické lokality a dopravné uzly. Po ukončení sneženia postupné zabezpečenie zjazdnosti všetkých ciest a schodnosti chodníkov v správe mesta.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Martin Baumann

"Pre zabezpečenie chodu MHD sú všetky vozidlá vybavené zimnými pneumatikami na hnacej náprave. Napriek tomu môžu lokálne vznikať problémy s prejazdnosťou ciest, s následným meškaním alebo výpadkami spojov. Mestský dispečing bude situáciu a zásahy koordinovať s dispečingom Dopravného podniku Bratislava, mestskými časťami a Krajským dopravným inšpektorátom napr. vo vzťahu k pohybu kamiónov," spresnilo mesto.

Na intenzívne sneženie sa pripravujú aj bratislavské mestské časti, ale aj bratislavská mestská polícia. Viacerí bratislavskí starostovia vyzvali obyvateľov i návštevníkov hlavného mesta, aby zvážili presuny po meste, pred individuálnou automobilovou dopravou uprednostnili mestskú hromadnú dopravu a zvážili skôr prácu z domu.

Bratislava sa pripravuje na snehovú nádielku


Na archívnej snímke zo 16. februára 2021 snežný pluh odhŕňa sneh na ceste od Hlavnej stanice v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok
Bratislava sa pripravuje na predpovedané výdatné sneženie, pri ktorom môže miestami napadnúť až do 25 centimetrov snehu. Obyvateľom i návštevníkom hlavného mesta odporúčajú, aby zvážili presuny po meste, pred individuálnou automobilovou dopravou uprednostnili mestskú hromadnú dopravu a zvážili aj prácu z domu.

"Zhruba od polnoci je hlásené výdatné sneženie, ktoré má trvať počas celého štvrtka (9. 12.). Náš Ružinovský podnik, rovnako ako magistrátny Komunálny podnik Bratislavy sa už v týchto chvíľach pripravujú na náročný zásah. Od večerných hodín, ešte pred samotným snežením, začneme s preventívnym posypom," napísal na sociálnej sieti starosta Ružinova Martin Chren.

Je podľa neho veľmi pravdepodobné, že vo štvrtok bude jeden z tých dní, keď pre počasie a problémy v premávke nebude možné udržať nonstop všetky komunikácie zjazdné. "Ak je to len trocha možné, zvážte prosím obmedzenie ciest a presunov, ktoré nie sú nevyhnutné. Ak sa presúvať musíte, nechajte si časovú rezervu. A ak si niekedy vybrať homeoffice, vo štvrtok bude ten správny čas," podotkol Chren.
Ilustračné foto.
Foto: TASR - Dano Veselský

Mestská časť Karlova Ves vyzvala svojich obyvateľov, aby ak môžu, štvrtkové aktivity v teréne vybavili už v stredu, alebo presunuli na piatok (10. 12.). "Namiesto individuálnej automobilovej dopravy využite spoľahlivejšiu električkovú. Na neodkladné povinnosti si rezervujte viac času," podotkla samospráva. Rovnako aj mestská časť Dúbravka odporúča ľudom, aby sa, ak môžu, vyhli presunom a použitiu áut.

Mestská polícia Bratislava upozorňuje, že sa očakáva výdatné sneženie, aké hlavné mesto už dlho nezažilo. "Zimná údržba bude pracovať v uliciach Bratislavy nepretržite, ale aj tak rátajte s obmedzeniami, najmä v prípade osobnej automobilovej prepravy," uviedli mestskí policajti. Verejnosť vyzvali, aby sa v prípade potreby na nich obrátila na čísle 159.

Bratislavčania môžu získať bližšie informácie o zimnej údržbe na webe odhrnieme.to. Pri mimoriadne nepriaznivých poveternostných podmienkach (sneh, ľad) funguje pre verejnosť aj "horúca linka" zimnej údržby, zvyčajne medzi 7.00 a 19.00 h. Verejnosť môže svoje podnety nahlasovať na čísle +421 259 356 777 či mailom na zima@bratislava.sk. Keď je linka zimnej údržby mimo prevádzky, Bratislavčania môžu svoje podnety posielať na dispecing@bratislava.sk.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na štvrtok a piatok pre Bratislavu a časť Bratislavského kraja výstrahu 2. stupňa pred snežením. Miestami môže napadnúť od 15 do 25 centimetrov snehu. Meteorológovia varujú aj pred tvorbou snehových závejov a jazykov.

Policajti Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave vyzývajú vodičov na zvýšenú opatrnosť na cestách. Dôvodom je predpokladaná snehová kalamita na území celého Bratislavského kraja. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

Polícia pre sneh na cestách vyzýva vodičov na opatrnosť


Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Martin Baumann

"Na základe aktuálnych meteorologických informácií by malo v priebehu noci začať výdatne snežiť, pričom v priebehu dňa by malo napadnúť viac ako 20 centimetrov snehu. V prípade takej intenzity sneženia by došlo na viacerých cestných komunikáciách k tvorbe snehových závejov a ku komplikáciám v cestnej premávke," varovala polícia.

Na vodičov preto apeluje, aby svoju jazdu prispôsobili aktuálnej situácii na cestách, zvýšili svoju opatrnosť a v prípade kalamitnej situácie radšej auto nevyužili.