Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

BRATISLAVA: Autori kontajnerového projektu Šafko sa obracajú na súd

Na ilustračnej snímke pohľad na priestor Šafárikovho námestia a jeho najbližšieho okolia pred prestavbou v sobotu 18. januára 2014. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Po sérii rokovaní koncom apríla dostali autori projektu od samosprávy nesúhlas s užívaním verejného priestranstva, podľa ktorého sa mali z námestia vysťahovať do konca mája.

Bratislava 1. júna (TASR) – Z bratislavského Šafárikovho námestia sa neodsťahovali a obracajú sa na súd – takto sa rozhodli konať autori kontajnerového projektu Šafko po tom, čo ich chce nové vedenie samosprávy z priestoru vypratať. Potvrdili to pre TASR. Odstrániť kontajnery s dizajnom či cyklodielňou mali podľa rozhodnutia Starého Mesta do konca mája.

"Máme za to, že starostove zrušenie súhlasu starostky zo 17. decembra 2014 je nelegitímne a v rozpore so zákonom. Obraciame sa teda, po piatich mesiacoch nevyriešenia našej situácie s mestskou časťou, na súd v žiadosti o ochranu, a zároveň žiadame o odklad účinku tohto rozhodnutia," uvádzajú autori projektu z občianskeho združenia Urban Kontakt. Tvrdia, že sú nútení sa brániť, keďže im rozhodnutím starostu Radoslava Števčíka vznikli reálne škody v projekte. Ten bol totiž nastavený ako niekoľkoročný.

"K tomuto kroku sme nechceli pristúpiť, snažili sme sa vec riešiť dohodou. Naše návrhy však neboli akceptované a "Šafko" je napriek nesúhlasu verejnosti s rozhodnutím pána Števčíka od januára paralyzované," dodávajú autori projektu. Takýto krok vraj už avizovali na prvom stretnutí so starostom 5. januára.

S nápadom, aby na námestie vrátili život, oslovilo združenie ešte bývalé vedenie mestskej časti. Vlani v júli spolu uzavreli zmluvu. S nástupom nového starostu však začali byť kontajnery v ohrození. Po sérii rokovaní koncom apríla nakoniec dostali od samosprávy nesúhlas s užívaním verejného priestranstva, podľa ktorého sa mali z námestia vysťahovať do konca mája. Autori projektu však tvrdia, že už v polovici januára na stretnutí so Števčíkom predostreli návrh, aby Šafko fungovalo na mieste len dovtedy, kým bude môcť združenie pôsobiť na novom mieste, pod Mostom SNP. Už hodinu nato však podľa nich mestská časť nastolila zákaz predaja dizajnérom a kávičkárom.

Vedenie samosprávy v minulosti argumentovalo hlukom z lokality, na ktorý sa vraj Staromešťania sťažovali. Projektu tiež vyčítalo komerčné aktivity a kontajnery žiadalo aj spätne zdaniť sumou 84.500 eur za minulý rok. Projekt pritom vznikal ako oslobodený od dane. Podľa Nory Remiarovej z tlačového oddelenia miestneho úradu občianske združenie umiestnilo kontajnery na námestie bez stavebného povolenia a ďalších potrebných povolení, napríklad od hygienikov. "I napriek tomu vedenie mestskej časti rokovalo s občianskym združením v nádeji, že dôjde k dohode a nebude prinútené k represívnym opatreniam. Ale nepodarilo sa nájsť kompromis," dodala. Rozhodnutie starostu kritizovali aj niektorí miestni poslanci.

Na námestí sa počas trvania projektu tancovalo aj tango či swing, boli tam výstavy rôznych umelcov, módne prehliadky, Noc literatúry, bicyklové i umelecké workshopy, charitatívne akcie či akustické koncerty.