Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Bratislava si polepšila v globálnom rebríčku inteligentných miest

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Celosvetový rebríček, ktorému aktuálne kraľuje Singapur, hodnotí mestá z hľadiska potrieb občanov.

Bratislava 17. septembra (TASR) – V celosvetovom rebríčku inteligentných miest sa metropola Slovenska Bratislava spomedzi 109 hodnotených miest ocitla na 76. pozícii. V porovnaní s premiérovým ročníkom globálneho Indexu inteligentných miest si hlavné mesto SR medziročne polepšilo o osem priečok, v rámci V4 má však horší výsledok len Budapešť, ktorá je tesne za Bratislavou na 77. mieste.

Celosvetový rebríček, ktorému aktuálne kraľuje Singapur, hodnotí mestá z hľadiska potrieb občanov. "Bratislave sa najviac darí v niektorých oblastiach Zdravia a bezpečnosti, menovite z hľadiska pocitu bezpečnosti na verejnosti a nízkej úrovne znečistenia ovzdušia. Medzi pozitívne hodnotené oblasti slovenskej metropoly patrí aj oblasť príležitostí, oceňujúca kvalitu škôl a dostupnosť pracovných miest.

Naopak, nedarí sa jej v oblasti dostupnosti lacného nájomného bývania a kvality zdravotných služieb a najväčšiu kritiku utŕžila v hodnotení mobility a zelených priestranstiev,“
priblížil výsledky hodnotenia Martin Reguli z Nadácie F. A. Hayeka.

Slabé výsledky má Bratislava aj v hodnotení technologických riešení konkrétnych mestských problémov. Jediné tri aspekty, kde má Bratislava hodnotenie nad priemerom, sú možnosť verejnej WiFi na prístup k mestským službám, online systém pre sledovanie verejnej dopravy a online informácie o voľných pracovných miestach.

"Bratislava výrazne zaostáva v možnosti dostupnej aplikácie na monitorovanie znečistenia ovzdušia, voľných parkovacích miest, alebo online služieb na začatia podnikania,“ doplnil Reguli.

Z európskych miest obstáli v rebríčku, ktorý zostavilo Výskumné centrum Svetového konkurenčného centra IMD v spolupráci so Singapurskou univerzitou technológie a dizajnu, najlepšie Helsinki (2. miesto) a Zürich (3. miesto). V prvej desiatke sú aj Oslo (5.), Kodaň (6.), Ženeva (7.), Amsterdam (9.).

Z metropol susedných krajín skončila Viedeň na 25. mieste, Praha na 44. a Varšava na 55. mieste. Ukrajinskému Kyjevu patrí až 98. miesto.