Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Výbuch v Slovnafte mohla spôsobiť neodborná manipulácia

Areál Slovnaftu, archívne foto. Foto: TASR/Tomáš Halász

Pri explózii dvaja pracovníci utrpeli ľahké zranenia, skončili v nemocnici.


Bratislava 9. októbra (TASR) - Polícia preveruje okolnosti výbuchu v bratislavskej rafinérii Slovnaft, ku ktorému došlo dnes v popoludňajších hodinách. Dvaja pracovníci utrpeli pri udalosti ľahké zranenie.

Bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová informovala, že k výbuchu došlo počas údržbárskych prác na etylénovej jednotke. "Podľa súčasných zistení k explózii malo dôjsť pravdepodobne z dôvodu neodbornej manipulácie," vysvetlila.

TV Markíza informovala, že výbuch nastal po tom, ako robotníci na uvoľnenie zahrdzavených skrutiek na poklope použili autogén.

Polícia prijala oznámenie o udalosti o 17.16 h. Na mieste spolu so záchrannými zložkami vykonala nevyhnutné bezpečnostné opatrenia. Podľa Považanovej nedošlo podľa súčasných zistení v dôsledku explózie k požiaru, ani k úniku škodlivých látok. Ohrozené nie je obyvateľstvo ani životné prostredie.

"Na mieste sa aj naďalej nachádzajú policajti, ktorí v súčinnosti s pracovníkmi bezpečnosti a ochrany a zdravia pri práci okolnosti tejto udalosti preverujú. Na základe zistených skutočností rozhodneme o ďalšom postupe vo veci," doplnila Považanová.

Hovorca podniku Anton Molnár vysvetlil, že k havárii došlo zhruba o 17.15 h počas údržby jednej z výrobných jednotiek. Zranení boli externí pracovníci. "Situácia je plne pod kontrolou vnútropodnikových záchranných zložiek. Bezprostredné riziko nehrozí obyvateľom ani rafinérii," uviedol.

Ľahko zranených mužov previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove, priblížil hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel. "Jeden má poranené oko, druhý utrpel zranenie hrudníka," doplnil.