Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Staré Mesto chce venovať väčšiu pozornosť odpadovému hospodárstvu

Ilustračné foto. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Zámerom projektu je napríklad zaviesť odpadové hospodárstvo v budove staromestského miestneho úradu, a poukázať popri tom aj na ekonomické šetrenie.

Bratislava 28. apríla (TASR) – Znížiť negatívny dosah na životné prostredie predchádzaním vzniku odpadov v kanceláriách miestneho úradu, ale aj na vianočných troch je cieľom projektu Bez odpadu v bratislavskom Starom Meste. Zamerať sa chce tiež na podporu triedenia zberu a zhodnocovanie odpadu. Staromestskí miestni poslanci v utorok schválili predloženie projektu v rámci výzvy v Operačnom programe Kvalita životného prostredia.

"V roku 2014 tvoril podiel recyklovaného odpadu na celkovom vzniknutom komunálnom odpade 10,3 percenta, v roku 2015 už 14,9 percenta," uvádza sa v dôvodovej správe materiálu s tým, že miera recyklácie zahŕňa recykláciu materiálov (papier, kov, plasty a sklo), kompostovanie a anaeróbny rozklad biologicky rozložiteľných materiálov.

Zámerom projektu je tak napríklad zaviesť odpadové hospodárstvo v budove staromestského miestneho úradu, a poukázať popri tom aj na ekonomické šetrenie. Priame šetrenia nákladov sa predpokladajú vo viacerých oblastiach, napríklad vyprodukovanie menšieho množstva komunálneho odpadu či zastavenie nákupov jednorazového spotrebného tovaru. Projekt počíta s viacerými aktivitami, napríklad v zavedení separovaného zberu na miestnom úrade, ale aj na vianočných trhoch.

"Najprv bude pripravený informačný seminár pre zamestnancov a následne bude edukovanie doplnené o informačné tabule umiestnené pri recyklačných košoch. V druhej časti projektu spravíme pilotný projekt počas vianočných trhov," uviedol pre TASR hovorca Starého Mesta Matej Števove s tým, že v rámci tejto aktivity bude verejnosť informovaná, ako predchádzať vzniku odpadov a ako správne recyklovať.

Ako podpora budú slúžiť informačné tabule s potrebnými informáciami a ako technická pomôcka odpadkové koše na recykláciu odpadu, pri ktorých budú stáť technickí pracovníci. "Návštevníkov budú informovať o dôležitosti predchádzania vzniku odpadov a usmernia ich pri recyklácii odpadu," doplnil Števove.  

Projekt počíta s financiami vo výške 100.000 eur, spolufinancovanie mestskej časti by malo byť päť percent, teda 5000 eur z miestneho rozpočtu. Mestská časť by mala projekt predložiť do konca júna, dátum realizácie projektu závisí od schválenia zo strany ministerstva životného prostredia. Samospráva odhaduje začiatok predbežne na november.