Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Staré Mesto predĺžilo obdobie na zľavu pre exteriérové sedenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Miestne zastupiteľstvo zároveň schválilo všeobecne záväzné nariadenie o miestnej dani za užívanie verejného priestranstva.

Bratislava 29. júna (TASR) – Gastronomické prevádzky a kaviarne v bratislavskom Starom Meste budú mať naďalej zľavu z dane za užívanie verejného priestranstva aj pre exteriérové sedenie a terasy na pozemkoch mestskej časti v centre hlavného mesta. Tú im vlani v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu schválili miestni poslanci. Mestská časť v utorok predĺžila prechodné obdobie zníženia dane do konca roka 2021, zrušenie zľavy od júla na miestnom zastupiteľstve neprešlo.

Niektorí poslanci sa nechali počuť, že o tržby týchto podnikov sa netreba obávať, viaceré počas predchádzajúceho obdobia zatvorených prevádzok prešli na donáškovú službu. Poukázali tiež na to, že odborníci v súvislosti s vývojom pandémie odporúčajú obyvateľom stráviť leto na Slovensku, čím sa gastroprevádzky a kaviarne taktiež podporia.

„Silno nás to v rozpočte zasiahne, netreba dávať úľavu podnikom," nechali sa počuť. Nevylúčili, že by sa na jeseň pristúpilo k prehodnoteniu rozhodnutia a znížením dane aj za exteriérové sedenie by sa zaoberali opäť. Návrh však v poslaneckom zbore nenašiel dostatočnú podporu.

Predĺženie obdobia do konca roka, keď bude daň znížená, pozitívne hodnotí prednosta miestneho úradu Martin Mlýnek. "Ono sa zdá, že kaviarne sú plné, ale predsa len, stále chýbajú zahraniční turisti. Je vysoko pravdepodobné, že turistický ruch tak, ako bol pred rokom 2020, sa tak rýchlo neobnoví. Čiže budú chýbať aj tento rok, možno sa budúci rok vrátia," uviedol pre TASR Mlýnek. Na margo domácností, ktoré preferujú dovolenkovanie na Slovensku, poznamenal, že si skôr vyberú hory alebo iné oblasti ako Bratislavu. "Ak ich Staré Mesto priláka, tak sú to skôr turisti, ktorí sem prídu interným turizmom," doplnil.

Miestne zastupiteľstvo zároveň schválilo všeobecne záväzné nariadenie o miestnej dani za užívanie verejného priestranstva.