Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Mlynskej doline budú súťažiť podomácky zostrojené roboty

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Konštruktéri a programátori zo Slovenska i zo zahraničia predstavujú na podujatí Istrobot roboty, ktoré sami zostrojili a naprogramovali.

Bratislava 26. apríla (TASR) – Nadšenci robotiky a výtvorov z detských stavebníc sa dnes zídu v bratislavskej Mlynskej doline v priestoroch Fakulty elektrotechniky a informatiky (FEI) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. V priebehu dňa sa na tomto mieste koná súťaž Istrobot, ktorá je súčasťou série podujatí Bratislava pre všetkých.

Konštruktéri a programátori zo Slovenska i zo zahraničia predstavujú na podujatí Istrobot roboty, ktoré sami zostrojili a naprogramovali. "Sú to roboty, ktoré dokážu prekonávať trať plnú prekážok, dokážu rozoznať cestu alebo rýchlo poupratovať," vysvetlila Andrea Hajdúchová, komunikačná manažérka STU.

"Návštevníci podujatia sa môžu oboznámiť s tým, že robotika je oblasť, ktorá si vyžaduje znalosti z viacerých predmetov - mechaniky, elektroniky, ale aj strojárstva či modelárstva a tiež vedomosti z matematiky, aby ste vedeli robota naprogramovať," doplnil Richard Balogh z STU.

Istrobot však nie je len súťaž konštruktérov, ale aj prehliadka študentskej kreativity a zručnosti. Priestor dostanú študenti a doktorandi z FEI STU, ale aj študenti základných a stredných škôl, ktorí predvedú, aké zázraky sa dajú postaviť zo stavebníc Lego či Merkur.

Podujatie Istrobot 2014 sa začína na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU o 10.00 h. Predpoludním sú na programe kvalifikačné jazdy a popoludní medzi 14.00-16.00 h finále tých najlepších robotov a ich konštruktérov.