Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Testovaní vo vozidlách bratislavskej MHD dostanú výsledok cez SMS

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Autobusy, trolejbusy aj električky sa ešte v nedeľu večer vrátia do vozovní, kde budú v nočných hodinách dôsledne dezinfikované, aby boli v pondelok ráno pripravené zaradiť sa do premávky

Bratislava 21. januára (TASR) – Dopravný podnik Bratislava poskytne cez víkend na skríningové testovanie ľudí 50 vozidiel mestskej hromadnej dopravy. Prevažnú väčšinu budú tvoriť kĺbové autobusy. Po 12 ich bude v bratislavských najväčších mestských častiach, a to v Ružinove a Petržalke. TASR o tom informovala hovorkyňa dopravcu Ľubica Melcerová.

Osem kĺbových autobusov bude slúžiť ako odberové miesta na bratislavskom Letisku Milana Rastislava Štefánika. DPB poskytne na testovanie aj štyri trolejbusy, dva na Čiližskej a dva pri Cintoríne Vrakuňa. K dispozícii budú aj dve električky, ktoré budú pristavené pri historickej budove Slovenského národného divadla v centre Bratislavy.

„Poskytnutím pomerne veľkého množstva vozidiel chceme pomôcť k bezproblémovému priebehu testovania v hlavnom meste," povedal predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský.

Na týchto odberových miestach sa bude testovať oba víkendové dni od 8:00 do 18:00, s prestávkou od 12:00 do 13:00. Hlavné mesto má vo štvrtok spustiť rezervačný systém na odberové miesta vo vozidlách MHD. Interiér vozidiel MHD bude slúžiť výlučne testovaciemu tímu, verejnosť absolvuje testy v exteriéri pri vozidle.

„Pri jedných dverách dopravného prostriedku bude administratíva a pri ďalších odber vzorky. Výsledok príde mailom, respektíve SMS správou. Ktoré konkrétne dvere budú vyčlenené na testovanie, závisí od typu vozidla, postup však ostáva nezmenený," priblížila Melcerová.

V teréne bude počas víkendu aj autobus s pracovníkmi COVID busters. Tí budú zabezpečovať dezinfekciu sociálnych zariadení pre testovacie tímy a vodičov MHD, a priebežne budú dezinfikovať aj vozidlá. „Autobusy, trolejbusy aj električky sa ešte v nedeľu večer vrátia do vozovní, kde budú v nočných hodinách dôsledne dezinfikované, aby boli v pondelok ráno pripravené zaradiť sa do premávky," skonštatovala Melcerová.

Mobilné odberové miesta pri vozidlách MHD budú v Ružinove na Letisku M. R. Štefánika, pri Miestnom úrade Ružinov na Mierovej, na parkovisku Miletičova, V Dúbravke pri Základnej umeleckej škole Bagarova, vo Vajnoroch na Rybničnej ulici, v Devíne na parkovisku pod hradom Devín, v Podunajských Biskupiciach pri Gymnáziu Hronská a pri Základnej škole-Bieloruská na Hradskej ulici, v Rači budú v areáli futbalového klubu Rača. V Petržalke budú vozidlá MHD v areáli dostihovej dráhy, na parkovisku pred hypermarketom, pri Technopole, na Námestí republiky či na parkovisku Matadorka. V Novom Meste bude vozidlo pri Hant Aréne, v Devínskej Novej Vsi na Bystrickej ulici pri tretej bráne závodu Volkswagen. Vo Vrakuni na Čiližskej (zastávka) a pri cintoríne Vrakuňa (zastávka). V Starom Meste na Šafárikovom námestí a na zastávke Jesenského pri SND a v Karlovej Vsi na parkovisku v Slávičom údolí.