Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Prvú Univerzitnú regatu vyhral tím Univerzity Komenského

Z historicky prvého ročníka Univerzitnej regaty, ktorú organizovala Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave 4. mája 2013. Na trati po Dunaji z bratislavského Devína do cieľa na úrovni obchodného centra Eurovea bol tím Univerzity Komenského rýchlejší ako tímy Slovenskej technickej univerzity (STU) a Ekonomickej univerzity (EU). Vľavo víťazná ľoď Univerzity Komenského a vpravo druhá v poradí posádka Slovenskej technickej univerzity. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V Bratislave študuje viac ako 62.000 vysoškolákov.

Bratislava 4. mája (TASR) - Historicky prvé preteky osemveslíc študentov a zamestnancov bratislavských univerzít vyhrala Univerzita Komenského (UK). Na trati po Dunaji z bratislavského Devína do cieľa na úrovni obchodného centra Eurovea bol jej tím rýchlejší ako tímy Slovenskej technickej univerzity (STU) a Ekonomickej univerzity (EU). TASR o tom informovala Andrea Hajdúchová zo STU.

"Univerzita Komenského vyštartovala ako prvá a toto prvenstvo si udržala počas celých pretekov. Slovenská technická univerzita za ňou máličko zaostala, možno o polovicu lode. A Ekonomická univerzita od polovice trate zaostala trošku viac a nakoniec skončila na treťom mieste," povedala Hajdúchová.


Z dňa bratislavských vysokoškolákov v priestoroch nákupného centra Eurovea v Bratislave 4. mája 2013. Na snímke vysokoškolský folklórny súbor Gymnik počas vystúpenia.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Bratislavské univerzity týmto založili novú tradíciu a na dnes zorganizovali Deň bratislavských vysokoškolákov. V rámci neho podľa Hajdúchovej vystupujú na Námestí M. R. Štefánika pri OC Eurovea vysokoškolské umelecké súbory. Slovenská zdravotnícka univerzita predviedla simulovanú záchrannú akciu, STU predstavila tím študentov Strojníckej fakulty, ktorí zostrojili vlastnú formulu, a tím z Fakulty elektrotechniky a informatiky, ktorý programuje robotov. Vysoká škola výtvarných umení organizovala výstavu. UK predstavila práce študentov Pedagogickej fakulty UK – šperky a keramiku, ako aj zbierku meteoritov.

V Bratislave študuje viac ako 62.000 vysoškolákov. Hlavným organizátorom prvého ročníka Dňa bratislavských vysokoškolákov je STU.