Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

ÚVO odhalil chybu pri zmluve k údržbe zelene, Bratislave hrozí pokuta

Bratislavský Primaciálny palác, sídlo primátora,ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bratislava vyhlásila nový tender na štvorročnú starostlivosť o zeleň. V jeho rámci Úrad pre verejné obstarávanie riešil námietky, v rámci ktorých vydal rozhodnutie a nariadili súťaž zrušiť.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Hlavnému mestu hrozí pokuta. V apríli totiž uzatvorilo priamym rokovacím konaním zmluvu k starostlivosti o mestskú zeleň v nevyhnutnom rozsahu so súkromnou spoločnosťou. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) pre TASR ale uviedol, že na takýto postup neboli splnené zákonné podmienky, a preto starostlivosť o zeleň v Bratislave v čase trvania zmluvy bola zabezpečená protizákonne. Podobný prípad úrad rieši aj pri zmluve na verejné osvetlenie.

Bratislava v minulom roku vyhlásila nový tender na štvorročnú komplexnú starostlivosť o zeleň v Bratislave za 13,86 milióna eur bez DPH. V rámci tohto verejného obstarávania ÚVO riešil námietky, v rámci ktorých vydal rozhodnutie a nariadili súťaž zrušiť. "Hlavné mesto sa voči tomu odvolalo na Radu ÚVO, ktorá toto rozhodnutie pozmenila a nariadila odstrániť protiprávny stav. Súťaž bola totiž vyhlásená s podmienkou, že starostlivosť o zeleň môže zabezpečovať niekto, kto má s takouto službou skúsenosť v meste s minimálny počtom 350.000 obyvateľov. Túto požiadavku však Rada ÚVO kázala mestu odstrániť. Súťaž prebieha ďalej," vysvetlil hovorca ÚVO Ján Mažgút. Magistrát túto povinnosť akceptoval a podmienku odstránil.

Keďže sa ale hlavné mesto dostalo v rámci tohto procesu verejného obstarávania niekoľko krokov späť, uzavrelo priamym rokovacím konaním so súkromnou spoločnosťou na istý čas zmluvu v celkovej hodnote 691.781 eur bez DPH, aby bola v Bratislave zabezpečená starostlivosť o zeleň. Toto priame rokovacie konanie ÚVO skúmal a zistil, že neboli splnené zákonne podmienky na použitie priameho rokovacieho konania. "To potvrdila aj Rada ÚVO – ako druhostupňový správny orgán - na základe odvolania zo strany magistrátu. Prípad bol postúpený na správne konanie vo veci uloženia pokuty. To zatiaľ nie je ukončené," podotkol Mažgút.

Súťaž na komplexnú starostlivosť o zeleň nie je podľa hovorkyne Bratislavy Zuzany Onufer stále ukončená pre rôzne obštrukcie a konkurenčný boj uchádzačov. "Proces prebieha v súlade so zákonom, mesto do neho nemôže vstupovať," podotkla. Prečo museli v apríli uzavrieť zmluvu so súkromnou spoločnosťou priamym rokovacím konaním vysvetľuje tým, že mesto je povinné zabezpečiť starostlivosť o zeleň v zmysle zákona o hlavnom meste Bratislave. V zmluve sa píše, že sa uzatvorila z dôvodu vzniku mimoriadnej naliehavosti vo vzťahu k možnému ohrozeniu zdravotného stavu Bratislavčanov.

"V zmysle zákona o verejnom obstarávaní mesto uplatnilo postupy k uzavretiu zmluvy," povedala Onufer s tým, že platnosť kontraktu skončila v septembri. Aktuálne je starostlivosť o zeleň zabezpečená podľa jej slov v zmysle zákona, a to zadaním zákaziek na konkrétne druhy služieb.