Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Starom Meste odhalili sochu Brémski mestskí muzikanti

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Záštitu nad podujatím prevzala mestská časť Staré Mesto s podporou developera Corwin a Fondu architekta Weinwurma.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Námestie Mateja Korvína v bratislavskom Starom Meste sa stalo dočasným domovom Brémskym mestským muzikantom.

Sochu z maľovaného bronzu znázorňujúcu známu rozprávku bratov Grimmovcov zapožičala na desať rokov súkromná nemecká zbierka umenia a mesto Brémy, ktoré je partnerským mestom Bratislavy. Na námestí, ktoré vzniklo počas výstavby komplexu v areáli bývalej tabakovej továrne, ju odhalili v piatok.

„Je to povzbudivá legenda mesta Brémy o tom, že vzdávať sa netreba ani v ťažkých životných situáciách. Práve to inšpirovalo obyvateľov Brém zapožičať túto sochu Bratislave na znak priateľstva a podpory v období pandémie. Je dôležité, aby sme sa rovnako v ťažkých chvíľach spojili, nevzdali sa a bojovali za svoje šťastie," skonštatovala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Socha znázorňuje legendárnu rozprávku o vôli žiť a nevzdávať sa napriek nepriazni osudu. Hlavnými hrdinami sú štyri zvieratká – oslík, kohút, pes a mačka – ktorých sa majitelia, hoci im dobre slúžili, rozhodli zbaviť. Boli totiž starí a nepotrební. Zvieratká na ceste do Brém, kam putujú za lepším osudom, zažívajú rôzne dobrodružstvá a spoločnými silami dokážu poraziť aj nebezpečných lúpežníkov.

Socha Brémski mestskí muzikanti je vyrobená z maľovaného bronzu, meria takmer päť metrov a váži približne dve tony. Jej autorom je Markus Lüpertz, ktorý patrí k najvýznamnejším nemeckým výtvarníkom súčasnosti. Okrem maľby, grafiky a sochárstva sa venuje aj písaniu poézie, prózy a hudbe. Pochádza z českého Liberca.

„Táto socha je inšpirovaná nemeckou rozprávkou o vyradených zvieratách, ktoré porazili a vyhnali lúpežníkov a dožili spokojný a šťastný život v ich dome. To je, ako keby som prišiel k vám do Bratislavy, vyhnal odtiaľto lúpežníkov a potom tu žil šťastný a spokojný život," povedal pri príležitosti odhalenia sochy Lüpertz.

Hodnota sochy sa odhaduje na niekoľko miliónov eur. V súčasnosti existujú celkovo tri verzie sochy, z toho dve sú v Číne. Ďalšia socha sa vyrába.

Záštitu nad podujatím prevzala mestská časť Staré Mesto s podporou developera Corwin a Fondu architekta Weinwurma.