Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vrakuňu ohrozuje toxická skládka, bijú na poplach aktivisti

Z tlačovej konferencie Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja (IRBK) k skládke toxického odpadu Mlynské rameno Bratislava 12. februára 2015. Na snímke občiansky aktivista Juraj Štubniak. Foto: TASR/Pavol Neubauer

Aktivisti spísali za odstránenie skládky petíciu a alarmujú kompetentné úrady.


Bratislava 12. februára (TASR) – Žitnému ostrovu hrozí najväčšia ekologická havária. Môže ju spôsobiť bývalá skládka Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa. Na dnešnej tlačovej konferencii v hlavnom meste to vyhlásil riaditeľ mimovládnej organizácie Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja (IPRBK) Miroslav Dragun. Aby sa tomu predišlo, aktivisti spísali za odstránenie skládky petíciu a alarmujú kompetentné úrady.

Podľa Draguna sa totiž v skládke nachádza toxický odpad, ktorý predstavuje ešte väčšie ohrozenie zdroja pitnej vody na Žitnom ostrove, ako to bolo v 70. rokoch minulého storočia pri havárii rafinérie Slovnaft. Tá odstavila zdroj pitnej vody na deväť mesiacov. "Pokiaľ by sa chemické látky zo skládky dostali do podzemných vôd Žitného ostrova, hrozí ešte väčšia ekologická katastrofa," tvrdí Dragun. To, že sa tak už pomaly deje, mal podľa neho potvrdiť aj Výskumný ústav pre ropu a uhľovodíkové plyny. Ministerstvo životného prostredia v tejto lokalite vraj tiež malo robiť prieskum.

Podľa poslanca Vrakune Juraja Štubniaka sa skládka nachádza na území starého Mlynského ramena. Práve tu mali podľa jeho slov z chemických závodov v 60. až 70. rokoch minulého storočia toxický odpad v kovových sudoch dovážať. "Je tam toho okolo 90.000 metrov kubických, čo je asi 10.000 tatroviek na rozlohe 4,65 hektára," spresnil poslanec.

Tvrdí, že kovové sudy sú vo vlhkom prostredí, a preto netesnia a chemické látky z nich postupne vytekajú do pôdy. "Bohužiaľ, podložie je štrkovitého materiálu, čiže veľmi dobre vsakuje a toxické látky sa dostávajú do spodných vôd," podotkol Štubniak. Upozorňuje aj na to, že po sprevádzkovaní vodného diela Gabčíkovo stúpla hladina podzemných vôd a tie začali pomaly rozširovať nebezpečné odpady do okolia. Toxický odpad tak má byť hrozbou aj pre susedné dunajské regióny Maďarska a Rakúska. "Vo vzdialenosti desať kilometrov od vodného zdroja v Šamoríne, ktorý zásobuje približne polovicu Bratislavy, sa namerali alarmujúce hodnoty," povedal miestny poslanec.

Situáciu pokladá za veľmi vážnu a každý deň jej neriešenia zvyšuje riziko kontaminácie. Podľa Draguna sa už dlhšie čakať nemôže, preto dnes spustili petíciu adresovanú primátorovi Bratislavy Ivovi Nesrovnalovi a vláde SR, aby zabezpečili bezodkladné odstránenie skládky toxického odpadu.

Riaditeľ mimovládnej organizácie chce, aby sa petíciou po vyzbieraní potrebného počtu podpisov zaoberali aj bratislavskí poslanci na mestskom zastupiteľstve. "Veríme, že sa nájde zhoda všetkých dotknutých inštitúcií. Tento problém sa riešiť musí, voda predsa má byť chránená v prospech občanov," dodal Dragun.