Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislava vypracovala manuál s novými pravidlami pre pitné fontány

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Princípmi a štandardmi pitných fontán sa riadia všetky bratislavské mestské organizácie, ako sú Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS), Generálny investor Bratislavy (GIB) či Metro Bratislava.

Bratislava 20. júla (TASR) - Bratislava má princípy a štandardy pre pitné fontány v meste. Vytvoril ich Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB), podľa ktorého je dôležité, aby fontány okrem funkčnosti netvorili vo verejnom priestore vizuálny smog či pohybové bariéry. TASR o tom informovala Annamária Krchňavá z MIB.

"Je dôležité, aby aj taký detail, ako sú pitné fontány, zapadol do okolitého prostredia a nepôsobil dominantne či rušivo. Naopak, mal by sa stať prirodzenou a celistvou súčasťou bratislavského verejného priestoru," vysvetlil riaditeľ sekcie verejných priestorov z MIB Roman Žitňanský.

Jedným z odporúčaní spracovaného dokumentu je, aby fontána nestála v tesnej blízkosti odpadkového koša a aby bol prístup k nej bezbariérový. Nové pravidlá sa dotýkajú aj umiestňovania reklám. Dizajn fontán nesmie byť využívaný ako reklamná plocha a nemôže zahŕňať žiadne ozdoby. V priestoroch, ako sú rôzne pamiatky, je možné pristúpiť k alternatívnemu autorskému stvárneniu fontány. Vhodný materiál na výrobu fontány je taký, ktorý sa ľahko čistí od nečistôt, plagátov, nálepiek a prejavov vandalizmu.

Princípmi a štandardmi pitných fontán sa riadia všetky bratislavské mestské organizácie, ako sú Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS), Generálny investor Bratislavy (GIB), Metro Bratislava, Marianum či Správa telovýchovných a rekreačných zariadení Bratislavy, ktoré majú vo svojich kompetenciách aj osádzanie pitných fontán.

"Najnovšie v meste pribudlo sedem fontán, ktoré zodpovedajú pravidlám manuálu. Tri fontány nájdete v Sade Janka Kráľa, ďalej v Medickej záhrade, na Železnej studničke, na Karadžičovej ulici a zatiaľ posledná pribudla na Adámiho ulici v Devínskej Novej Vsi," povedal hovorca BVS Peter Podstupka s tým, že v spolupráci s hlavným mestom budú aj naďalej rozširovať sieť svojich pitných fontán.

Pitné fontány sú tiež súčasťou viacerých projektov v programe obnovy verejných priestorov v Bratislave s názvom Živé miesta. Ich dizajn a umiestnenie je riešené s architektmi návrhu projektu a rovnako sa riadia manuálom. Naposledy takáto fontána pribudla v novootvorenom parku v Karlovej Vsi.

Mesto Bratislava má momentálne vo svojej správe 14 pitných fontán, údržbu a prevádzku zabezpečuje GIB.