Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Za peniaze z kraja chce Bratislava opraviť najmä Račiansku ulicu

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Ďalšie peniaze má Bratislava na opravu ciest dostať od štátu. Ten vyčlenil spolu 16 miliónov pre všetky kraje, mestá a obce.

Bratislava 27. marca (TASR) – Najmä Račiansku ulicu v Bratislave chce hlavné mesto opraviť z účelovej dotácie od Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Povedal to na dnešnom rokovaní zastupiteľstva primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Na opravu výtlkov po zime na cestách prvej a druhej triedy dá kraj mestu milión eur.

"Stav tej komunikácie je taký, že by si oprava celej vyžiadala 5 miliónov eur. My sa uchádzame o milión, takže budeme schopní opraviť len kritické úseky, ktoré na ceste sú," avizoval Ftáčnik. Podľa neho by však oprava tejto cesty bola výraznou pomocou pre Bratislavu.

Ktoré úseky sa opravia mesto síce navrhne, no schváliť ich majú definitívne krajskí poslanci na zasadnutí zastupiteľstva 19. apríla. Podľa Ftáčnika už vznikla pracovná skupina na úrovni kraja a mesta. Župa mala totiž pri poskytnutí dotácie podmienky. Chcela, aby krajskí poslanci odobrili úseky, ktoré sa opravia a tiež, aby cesty zrekonštruovala župa, nie mesto. Podľa predsedu BSK Pavla Freša (SDKÚ-DS) to mesto nevie poriadne ani za dobrý peniaz. Žiadosť o dotáciu Ftáčnik v utorok (26.3.) podpísal a poslal na kraj.

Mesto dalo na tento účel ďalší milión eur aj zo svojho rozpočtu. Na mimoriadnom rokovaní zastupiteľstva 14. marca poslanci urobili zmenu v rozpočte a túto sumu vzali z peňazí, ktoré boli určené Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) na poplatky za odvádzanie dažďovej vody z ciest. Poslancom za SaS sa takýto návrh nepáčil, hovorili o skrytom zadlžovaní mesta. Riaditeľ magistrátu Rastislav Gajarský reagoval, že fakturácia sa iba odsunie na začiatok budúceho roka. "Poslali sme všetkých starostom, ktoré komunikácie sa plánujú opraviť za tieto peniaze. Zatiaľ sa všetci nevyjadrili," priblížil súčasný stav primátor. Podotkol, že cesty sa majú opraviť aj frézovaním, aby vydržali dlhšie ako niekoľko mesiacov.

Ďalšie peniaze má Bratislava na opravu ciest dostať od štátu. Ten vyčlenil spolu 16 miliónov pre všetky kraje, mestá a obce. Bratislavskí poslanci primátora poverili, aby pre hlavné mesto vyrokoval z týchto peňazí milión eur. "Pre mestá ešte peniaze rozdelené neboli, ale bola vyslovená podpora, aby Bratislava získala primerané finančné prostriedky," konštatoval Ftáčnik. Rokoval vraj už o tejto téme s ministrom financií aj vnútra. "Predpokladám, že sa podarí uvoľniť samostatnú čiastku pre mesto," dodal.