Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Bratislava vyzve Infra Services, aby podala trestné oznámenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyvodenie zodpovednosti za zistenia kontrolóra v Infra Services žiadali na decembrovom mestskom zastupiteľstve aj viacerí poslanci.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Mesto Bratislava bude apelovať na spoločnosť Infra Services, dcérsku firmu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), aby podala po kontrole útvaru bratislavského mestského kontrolóra trestné oznámenie. "Ak sa tak v krátkom čase nestane, trestné oznámenie podá hlavné mesto," povedal pre TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla. Vyvodenie zodpovednosti za zistenia kontrolóra v Infra Services žiadali na decembrovom mestskom zastupiteľstve aj viacerí poslanci.

Kontrola v Infra Services ukázala nehospodárny odpredaj techniky, nevýhodný lízing či zneužívanie postavenia v neprospech BVS. Zameraná bola na dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov, interných predpisov, dodržiavanie hospodárnosti, efektívnosti, účelnosti pri hospodárení s finančnými prostriedkami v procese obstarávania a využívania služobných motorových vozidiel za roky 2015 až 2018.

Kontrolná skupina zistila, že firma v roku 2015 odpredala desať osobných áut spolu za 12.080 eur a 47 úžitkových, nákladných vozidiel a strojov za cenu 47.920 eur. "Predaj 57 mechanizmov spoločnosti SVJT jednomyseľne schválilo predstavenstvo Infra Services na svojom zasadnutí 8. decembra 2015. Kontrolná skupina zistila, že firma SVJT bola priamo oslovená spoločnosťou Infra Services listom s požiadavkou o predloženie cenovej ponuky na odkúpenie vozidiel. Na odpredaj týchto áut a mechanizmov nebola zrealizovaná žiadna obchodná súťaž," povedal Bubla.

Infra Services podľa správy kontrolóra nepredložila žiadnu dokumentáciu, na základe ktorej dospela k určeniu predajnej ceny. Na predávanú techniku nebol vyhotovený znalecký posudok a ani odborné posúdenie. Samotný predaj vozidiel nebol prerokovaný v Dozornej rade Infra Services. "Kontrolná skupina na základe rozhovoru so zamestnancami Infra Services získala informácie, že samotný predaj bol vnímaný zamestnancami ako nepochopiteľný postup vedenia spoločnosti, keďže väčšina mechanizmov bola funkčná a práceschopná," spresnil Bubla.

"Osobné motorové vozidlá boli odpredané za podstatne nižšiu kúpnu cenu, ako je alebo bola trhová cena. Kontrolná skupina preto konštatovala, že tento predaj vozidiel bol nehospodárny," poznamenal Bubla. Keďže Infra Services predala aj mechanizmy, musela ich nahradiť novými, čo riešila operatívnym lízingom mechanizmov od dodávateľa AWL. Za služby operatívneho lízingu mechanizmov, ktoré čiastočne nahradili odpredané vozidlá, uhrádza Infra Services mesačný nájom v sume 97.983,58 eur bez DPH.

"Za obdobie šiestich rokov využívania služieb operatívneho lízingu mechanizmov zaplatí spoločnosť Infra Services celkovo sumu 7.054.817 eur bez DPH, t. j. 8.465.780 eur s DPH, a po skončení operatívneho lízingu v roku 2021 tieto vozidlá nebude môcť spoločnosť v zmysle platnej rámcovej zmluvy ani odkúpiť do svojho výlučného vlastníctva," upozornil v správe kontrolór.

Vozidlá využívané na základe operatívneho lízingu podľa kontrolóra navyše nepostačovali na niektoré výkony Infra Services, čo spoločnosť vykrývala subdodávateľsky. Cez operatívny lízing ako náhradu za odpredanú techniku si firma zabezpečila aj nevhodné mechanizmy na svoju činnosť.

"Vedenie spoločnosti Infra Services nemalo námietky k výsledkom z kontroly a predložilo zoznam prijatých opatrení. Správu o plnení prijatých opatrení má predložiť mestskému kontrolórovi do 31. marca 2020," uviedol Bubla.

Majoritným akcionárom Infra Services je BVS, súčasným minoritným akcionárom je spoločnosť Grafobal Group Development, za ktorou stojí podnikateľ Ivan Kmotrík. Väčšinovým akcionárom BVS je hlavné mesto.